Hrvatska uvodi novi porez na nekretnine

Hrvatska iduće godine uvodi novi porez, porez na nekretnine, koji će iznositi 1,5 posto vrijednosti nekretnine, ali umanjene zavisno od olakšica, javlja iz Zagreba novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Građani koji posjeduju samo stanove i kuće u kojima žive oni ili njihova djeca nemaju razloga za brigu, jer iznos koji će plaćati neće biti veći od sadašnje komunalne naknade, koja se ukida.

Ali, prazne neiskorištene nekretnine i građevinska zemljišta dolaze na udar Poreske uprave (PU).

U Ministarstvu financija vjeruju da će novi porez, kakav imaju gotovo sve zemlje Evropske unije (EU), nabolje promijeniti mnogo toga u Hrvatskoj, od zamrlog tržišta nekretnina do nesređenih zemljišnih knjiga.

Sat i po ministar finansija i šefica PU predstavljali su novi porez. I poručili: građani s jednim stanom ili stanom i vikendicom ne trebaju se brinuti.

Primjera radi, za stan u Zadru od 63 kvadratna metra, čija je vrijednost oko 80.000 eura, sada se plaća komunalna naknada od 58 eura godišnje.

Od aprila iduće godine nema više komunalne naknade, a porez na nekretnine, ako građanin u tom stanu živi, bit će između 40 i 100 eura.

Tačan iznos ovisit će o olakšicama koje će odrediti sam grad Zadar.

Više nekretnina

No, sve se mijenja za one koji posjeduju više nekretnina. Za prvu vikendicu, u kojoj se povremeno stanuje, također su predviđene visoke olakšice, kao i za stanove koji su legalno iznajmljeni.

Ali, za prazne stanove, ili one iznajmljene na crno, nema olakšica, porez na nekretnine bit će visok.

Primjer: kuća na moru od 170 kvadrata, vrijedna dva miliona eura. Ako se u njoj trajno živi, porez će biti između 90 i 200 eura. Ako je riječ o vikendici – 260 i 550 eura. A ako je prazna, odnosno ako je nekome druga vikendica, onda će porez biti čak 2.000 eura.

Ministar financija Slavko Linić je rekao: “Opterećuje se tek onoga tko ima najmanje tri stana, najmanje tri stana ili tri kuće, a koji nisu u funkciji. A može imati i 10 stanova, ali moraju bit u funkciji.”

Prva korist, vjeruju u Ministarstvu, bit će da će se pet puta povećati legalno iznajmljivanje stanova i samim tim smanjiti najamnine.

Osim toga, nadaju se da će živnuti tržište nekretnina, jer sada je na hiljade praznih neprodanih stanova.

“Mi jasno poručujemo: možete ih i dalje držat neprodane po visokim cijenama, platit ćete 1,5 posto na vrijednost”, kazao je Linić.

Isto vrijedi i za prazna građevinska zemljišta.

Prostorni plan

Linić je dodao: “Imate građevinskih zona koliko hoćete, a gdje su krampovi, gdje su bageri? Nema ih. Bitno je bilo ući u prostorni plan. Neka stoji, za djecu. Odlično, samo će platit porez.”

Budući da su predviđene olakšice za trajno stanovanje u nekoj nekretnini, pitanje je hoće li se građani fiktivno prijavljivati u zapravo praznim stanovima.

Ministar Linić toga se ne boji.

“Sjetite se socijalističkih gluposti. Vi ste s potrošnjom vode dokazivali da li koristite stanarsko pravo ili ne. Danas vam se sve manje-više zna. Sve će se vidjeti iz osobne karte, iz njegove plaće, troškova prijevoza koje dobiva, od kuda dobiva, pa do toga koja mu je potrošnja i struje i vode i ostalog”, ocijenio je Linić.

Svaka će se zloupotreba strogo kažnjavati, poručuje ministar.

Vjeruje da će se srediti i zemljišne knjige. Jer, za nekretninu koja nema upisanog ni vlasnika ni korisnika svejedno se obračunava porez, pa će je u konačnici zaplijeniti država.

Ali, država od novog poreza neće imati koristi. Ubirat će ga gradovi i općine i morat će ga namjenski trošiti, u prvome redu za škole, bolnice i domove zdravlja.

Porezna uprava, zajedno s gradovima i općinama, u idućim će mjesecima odrediti tržišnu vrijednost svake nekretnine, ovisno o njezinoj veličini i lokaciji.

Izvor: Al Jazeera