Hrvatska uvodi vize za Turke od 1. aprila

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU) sa sobom nosi i neke poteze koji bi se mogli negativno odraziti na bilateralne i ekonomske odnose s dijelom zemalja nečlanica.

Zbog usklađivanja s viznim režimom EU-a, Hrvatska od 1. aprila uvodi vize za turske državljane.

Od oko 430 miliona eura ukupnih stranih ulaganja u prošloj godini u Hrvatskoj, oko 80 miliona eura otpada na turske investitore.

Da li vizni režim može utjecati na turske investicije u Hrvatskoj – Al Jazeera je istraživala u Istanbulu i Zagrebu.

Treći investitor u Hrvatskoj

Brod banka, nekad mala slavonska banka, danas je Kentbank.

“Turski investitor je prije godinu i po u preuzimanje banke uložio 10 milijuna eura, i još toliko u temeljni kapital”, izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Još 15 miliona eura planiraju investirati ove i iduće godine i poslovnicama pokriti 25 hrvatskih gradova.

“Nikakvih poteškoća turski vlasnik nije imao u preuzimanju bivše Banke Brod, a sada Kentbank. Svugdje su novog vlasnika dočekali transparentno i s velikim očekivanjima za još veća ulaganja u financijski sektor u Hrvatskoj”, kazao je Mićo Tomičić, član Uprave Kentbank.

“Kentbank je prvi i zasad jedini ulazak Turske u hrvatski bankarski sektor. Zahvaljujući toj, ali i investicijama u turizmu, Turska se prošle godine svrstala među vodeće ulagače u Hrvatsku, a stižu i najave novih ulaganja”, javlja Kiseljak.

Od 1993. godine do danas Turska je u Hrvatsku investirala ukupno oko 110 miliona eura. Najveći broj tih investicija dogodio se prošle godine, a vrijednost im je oko 80 miliona eura.

Turska je tako, iza Austrije i Holandije, postala treći investitor u Hrvatskoj.

Uložili su u hotele u Dubrovniku i u marine na šibenskom području, no interesi turskih investitora idu i dalje. U Centru za investicije Hrvatske gospodarske komore (HGK) kažu da najviše upita imaju upravo od Turaka.

“Upiti su prije koncentrirani na mogućnosti dodatnih ulaganja u turizam, ali se pojavljuje i interes za investicije u tekstilnu industriju, što ocjenjujemo pozitivnim i očekujemo da bi neki od tih upita mogli realizirati nekim konkretnim projektom”, kaže Silva Stipić Kobali iz Centra za investicije HGK-a.

Ipak, novost je da Hrvatska turskim državljanima uvodi vize, što je bila obaveza zbog usklađivanja s pravilima EU-a.

Tako će u Centru za vize u Istanbulu, uz imena zemalja EU-a za koje se mora tražiti viza, biti i Hrvatska. No, ulagači ne očekuju probleme.

“Neće biti velikih promjena za investitore. Imamo obećanje hrvatske Vlade da će procedura dobivanja viza biti jednostavna. Odobrit će nam dugotrajne i vize za višekratne ulaske”, govori Aleksander Međedović iz Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća.

Umjesto Dubrovnika – Sarajevo

Lako biznismenima, ali teže turistima. U turističkoj agenciji BKM Tur u Istanbulu kažu kako su za doček Nove godine prodali sve aranžmane za Dubrovnik, jer je to bila zadnja mogućnost da Turci bez vize posjete taj grad.

“Dubrovnik je za nas veoma važna destinacija. Vizni režim odrazit će se negativno, posebno tokom ljetne sezone, ali i zimi, jer su svi aranžmani popunjeni. Sada više nismo u mogućnosti primati rezervacije”, objašnjava Murat Ermis iz BKM Tura.

Broj turskih turista u Hrvatskoj posljednjih je godina u stalnom porastu. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo njih blizu 60.000.

Ma koliko vizni režim bio pojednostavljen, turisti ga ne vole i svi se slažu da će mnogi, ipak, zaobići Hrvatsku. Turistički radnici predviđaju da će se turski turisti preusmjeriti na Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera