Hrvatska vlada poništila odluku o kupovini izraelskih aviona

Damir Krstičević
Krstičević je s poljskim kolegom potpisao novi sporazum o odbrambenoj saradnji između dvije zemlje (EPA)

Vlada Hrvatske poništila je odluku o nabavci izraelskih aviona, nakon sastanka Vijeća za odbranu na kojem je bio predstavljen izvještaj o nabavci vojnih aviona.

“Kako bi se ugovor potpisao, država Izrael je trebala osigurati konačno odobrenje od SAD-a. Desetog siječnja 2019. Izrael nas je službeno izvijestio da ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje za isporuku F-16. Istaknuli su da su kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili u dijalogu, da je Hrvatska pokazala profesionalizam te da Hrvatska nije odgovorna i ne može utjecati na ishod”, rekao je potpredsjednik vlade i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

“Proveden je transparentan natječaj. Sve smo napravili ispravno i za ovu komplikaciju nema odgovornosti s hrvatske strane. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva.”

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Błaszczakom, Krstičević je ponovio da su predstavnici Države Izrael prije nekoliko dana u Zagrebu objasnili da nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje Sjedinjenih Država za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj iako su imali njihovo predodobrenje za taj posao te da je to “isključivo njihova odgovornost”.

Ugovor vrijedan 400 miliona eura

“I Sjedinjene Države kao naš strateški partner u području obrane od početka naglašavaju, pa i u zadnjem priopćenju, da su davale potpunu potporu hrvatskoj akviziciji zrakoplova F-16 iz Države Izrael”, kazao je Krstičević, dodavši da će Hrvatska pokrenuti novi proces nabavke vojnih aviona.

“Mi ćemo transparentno zatvoriti taj proces i sa svim ovim iskustvom, sa svim ovim dodatnim znanjem, krenuti u novi proces koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban i da dobije nadzor svojeg zračnog prostora. Ova vlada će sigurno učiniti sve da se to i dogodi”, kazao je.  

Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan blizu 400 miliona eura za 12 aviona F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije originalno američkih letjelica.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo ‘ogoljenih’ letjelica, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan ili će odabir biti poništen.

Izvor: Agencije