Hrvatska vlada poskupila cestarine

Neće poskupjeti cestarina na dionici Zagreb – Rijeka, ali hoće prema Splitu i Varaždinu (Ivica Galovi? / Pixsell)

Vlada Hrvatske donijela je odluku o povećanju cijena cestarina na autocestama, pa će ta naknada u ljetnim mjesecima biti skuplja za 10 posto, dok će u ostatku godine poskupljenje iznositi pet posto.

Takva je odluka dio poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora. Uvodom u reformu cestovnog sustava predviđeno je poskupljenje cestarina na prometnicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC).

Cijene cestarina bit će skuplje za 10 posto od 1. srpnja do 30. rujna, dakle, za vrijeme trajanja turističke sezone.

Pojašnjavajući takvu odluku, resorni ministar Oleg Butković podsjetio je da hrvatski cestovni sektor karakteriziraju visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obveza.

“Ukupna zaduženost sektora iznosi 5,2 milijarde eura, od čega samo ove godine na naplatu dolazi 1,14 milijardi eura. Ukupni dug ovog sektora čini nešto više od 13,5 posto ukupnog javnog duga države. Uz postojeće prihode, koji su u 2016. prema 2015. rasli za sedam posto, nije moguće isplaćivati kreditne obveze idućih pet godina”, objasnio je Butković.

Ne poskupljuje cestarina od Zagreba do Rijeke

Naveo je da se predloženom modelu restrukturiranja pristupilo kako bi se izbjeglo koncesioniranje ili privatizacija autocesta, kao i nekontrolirano povećanje cijena cestarina u režiji privatnih koncesionara.

Reformu će, podsjetio je Butković, podržati i Svjetska banka izdavanjem jamstva koje će Hrvatska upotrebljavati prilikom refinanciranja ili reprogramiranja duga cestovnog sektora.

Poskupljenje cestarina počinje već 3. travnja, s tim da se na dionicama koje pokriva poduzeće Autocesta Rijeka – Zagreb ta naknada neće povećavati.

Stoga će cestarina na dionici Zagreb – Rijeka ostati ista, no poskupjet će ona na relaciji Zagreb – Varaždin i Zagreb – Split.

Najavljeno poskupljenje cestarina za 10 posto u ljetnim mjesecima neće se odnositi na autobuse i teretne prijevoznike.

Izvor: Al Jazeera i agencije