Hrvatska vlada protiv spomen-ploče Francetiću

Jure Francetić (u sredini) bio je komandant ustaške Crne legije (Wikipedia)

Hrvatska Vlada usprotivila se postavljanju spomen-ploče jednom od ustaških zapovjednika Juri Francetiću u njegovom rodnom Otočcu, poručivši kako “osuđuju svako veličanje ustaškog, zločinačkog režima te drži neprihvatljivim najavljeno postavljanje ploče”.

Udruga pod nazivom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) poslala je ovih dana pozivnice za otkrivanje spomen-ploče na brojne adrese, a među njima i portalu Telegram.

U pozivnici je navedeno kako je riječ o “ustaši – antifašistu”, te da je Francetić bio “političar”, “legendarni vojskovođa” i “bojovnik protiv talijanskog i srpskog fašizma”.

“Postavljanje ploče protivno je Izvorišnim osnovama Ustava, a Vlada Republike Hrvatske postupa i postupat će u skladu s Ustavom i zakonima te štititi ugled i interese Republike Hrvatske”, poručili su iz Vlade.

Policija ne zna za okupljanje

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković oštro je osudio postavljanje ploče.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije izravno komentirala inicijativu, ali su iz njenog ureda hrvatskim medijima poručili kako “smatra da je riječ o provokaciji, kojoj ne treba pridavati medijsku pozornost jer je upravo to glavni cilj inicijatora postavljanja spomen-ploče”.

Glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske, Maja Brozičević potvrdila je za Telegram da policija nije primila obavijest o okupljanju i postavljanju spomen-ploče Francetiću.

Osim medijima, pozivnica je stigla i predsjednici Kitarović, predsjedniku Sabora Jandrokoviću, te premijeru Andreju Plenkoviću.

Jure Francetić bio je jedan od viđenijih članova ustaškog pokreta i zapovjednik formacije “Crna legija”, koja se smatra odgovornom za progone i ubijanja velikog broja Srba i Židova u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije