Oglasi

Hrvatska: Vlasnik radnicima poklonio firmu

Vlasnik tvornice namještaja 'Finvest' velikodušno je svoj biznis podijelio sa 400 radnika i stanovnicima Čabra.
Marijan Filipović, vlasnik Finvesta kaže da ga usrećuje sa drugima podijeliti ono što imaAP (Ilustracija)

Marijan Filipović, vlasnik kompanije Finvest, koja je decenijama nosilac razvoja kraja oko Čabra u Gorskom Kotaru, vlasništvo nad fabrikom u kojoj radi 400 ljudi, prenio je zaposlenima, ali i ljudima tog kraja, izvijestila je Hrvatska televizija.

Filipović je izjavio kako očekuje da će njegovim primjerom ići i drugi, jer ima i bogatijih od njega u Hrvatskoj, a koji nemaju kome ostaviti kompaniju.

"Tako sam odlučio, jer me to usrećuje. Smatram da je najveća sreća u dijeljenju, jer ono što je moje, mogu darovati i drugima, a da nikog time nisam oštetio", rekao je Filipović.

Sve za razvoj kraja

On je donio odluku da veći dio svoje lične imovine ostavlja ranije osnovanoj zadužbini "Marijan Filipović".

"Sve što sam sa svojim saradnicima stekao u prošlih 60 godina želim da vratim stanovnicima čabarskog kraja putem zadužbine kao funkcionalne i kao poduzetničke organizacije, čiji će profit biti korišten u razvoju ovog kraja.

Vjerujem da će moja djeca i njihovi nasljednici biti ponosni na ovaj moj čin, jer će oni prije toga biti namireni primjerenom otpremninom koju zaslužuju i sa kojom će u budućnosti moći pronaći svoj put i ostvarit osobne i poslovne ciljeve", rekao je on.

Filipović je 1993. godine, priikom procesa privatizacije, kupio preduzeće "Goranprodukt" u Čabru za 12 miliona tadašnjih maraka. Zapošljavao je mlade i obrazovane ljude i ulagao u modernizaciju pogona.

Prije nekoliko godina je upravljanje firmom prepustio sinu Marinu, ali ga je nedavno smijenio, jer nije bio vješt u vođenju poslova.

Kompanija Finvest proizvodi namještaj i građevinski materijal. 

Filipović će se ubuduće, kako kaže, baviti voćnjakom koji je podigao u Cetingradu.

Izvor: Agencije