Hrvatska zatvorila sedam graničnih prijelaza

Na vanrednoj sjednici u četvrtak navečer predsjednik štaba župan Vladimir Šišljagić situaciju je nazvao haotičnom (AP)

Hrvatska je zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom, a na njenu teritoriju je do 11:30 u petak ušlo 14.052 izbjeglica, objavio je MUP.

Iako su granice zatvorene, policija prikuplja izbjeglice duž takozvane “zelene granice”, kojom pokušavaju u grupama ući u Hrvatsku. Odvode ih na željezničku stanicu u Tovarnik, s koje se autobusima razvoze u prihvatne centre.

Od zatvaranja sedam graničnih prijelaza sa Srbijom u Tovarnik ih je stiglo blizu 2.000, nezvanično se saznaje u policiji. 

Hrvatska je zabranila saobraćaj na dijelovima puta na granici sa Srbijom u području graničnog prijelaza Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Ove mjere će biti na snazi do daljnjeg, navodi MUP Hrvatske.

Kako izvještava reporter Tanjuga, na graničnom prijelazu Bajakovo rečeno mu je da je on i dalje otvoren za saobraćaj.

Dio izbjeglica, koji je jučer stigao u Beli Manastir, tokom noći i jutra zaputio se prema Osijeku, odakle s autobuske i željezničke stanice pokušava doći do Zagreba.

Oko 10 sati na osječkoj autobuskoj stanici bilo je oko 100 izbjeglica, koji autobusima, ali i taksi-vozilima kreću prema Zagrebu. Istovremeno, na željezničkoj stanici nalazilo se 200 izbjeglica i očekuje se dolazak novih.

‘Broj izbjeglica prešao kritičnu tačku’

Predsjednik Županijskog stožera zaštite i spašavanja župan Vladimir Šišljagić izjavio je novinarima u petak ujutro kako nemaju saznanja da je bilo nekih posebnih vanrednih situacija u vezi sa izbjegličkim valom, ali da se broj izbjeglica povećao, jer su noćas iz Tovarnika prema Belom Manastiru upućena još dva voza izbjeglica te, prema nekim informacijama, 30-ak autobusa.

„Procjenjujemo da se na području Baranje nalazi 10.000 izbjeglica. Situacija se mijenjala iz sata u sat jer su izbjeglice kontinuirano dovožene iz Vukovarsko-srijemske županije, pa je noćas oko 2 sata na području bivše vojarne u Belom Manastiru bilo oko 6.000 izbjeglica, a dio i na javnim površinama“, kazao je Šišljagić.

S obzirom na to da se kod grada Sombora u Srbiji nalazi 4.000 do 5.000 izbjeglica koje imaju namjeru doći u Hrvatsku, Šišljagić smatra da je riječ o broju “koji je prešao kritičnu točku”.

Dodao je kako je od premijera Zorana Milanovića, ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, ali i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zatražio da se osiguraju potrebna materijalna sredstva, hrana, lijekovi, smještaj, ali i da se odmah pristupi evakuaciji izbjeglica s obzirom na to da je Vlada zauzela stav da je Hrvatska za izbjeglice tranzicijska zemlja.

Imajući u vidu da je dio izbjeglica već stigao u Osijek, dodao je kako je zatražio značajno veći angažman policije, ali i aktiviranje vojske, jer je ocjena županijskog Stožera da su se jučerašnja događanja odvijala nekoordinirano.

Zaustavljeni vozovi iz Slovenije i Srbije

Zbog vanredne situacije Slovenske željeznice obustavile su saobraćaj međunarodnih vozova na graničnim prijelazima sa Hrvatskom, saopćile su Hrvatske željeznice.

Nakon ove odluke Slovenije obustavljen je i saobraćaj međunarodnih vozova iz Srbije u tom smjeru, tako da je voz iz Beograda za Ljubljanu zaustavljen na stanici u Šidu, gdje jutros nije stigao ni voz iz Ljubljane, prenose beogradski mediji.

Odluka Mađarske i Hrvatske da zbog izbjegličke krize selektivno zatvore granične prijelaze na sjeveru i sjeverozapadu Srbije dovela je do privremenog reorganiziranja carinskih, špediterskih i pratećih graničnih službi Srbije. Zbog preusmjeravanja saobraćaja sa prijelaza sa Mađarskom kod Horoša na Kelebiju stvaraju se velike kolone.

Na prijelazu Bajakovo-Batrovci teretni saobraćaj je znatno usporen, pa se na ulaz u Hrvatsku čeka i duže od 20 sati, a kolona kamiona duga je šest kilometara.

Također, 17. septembra Njemačke željeznice obustavile su saobraćaj međunarodnih vozova između Austrije i Njemačke, pa time i onih koji voze iz i prema Hrvatskoj.

Slovenske željeznice objavile su u četvrtak navečer da su do daljnjega otkazale međunarodne vozove iz Hrvatske preko Dobove zbog mogućnosti da ih koriste izbjeglice. 

Prema posljednjim informacijama slovenskih medija, u Dobovi je iz voza prema Cirihu izvedeno blizu 150 izbjeglica. Većina su muškarci, ali ima i žena i djece.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je kako očekuje da će stanica u Tovarniku noćas biti raščišćena, a vozovi sa izbjeglicama odlaze u Beli Manastir, gdje su osigurani uvjeti za smještaj više od 2.000 ljudi.

Osječko-baranjski štab zaštite i spašavanja u četvrtak navečer je u Belom Manastiru situaciju u vezi sa smještajem izbjeglica ocijenio haotičnom te od premijera Zorana Milanovića i Ostojića zatražio ozbiljan pristup tome te formiranje kriznog štaba u ovoj županiji.

‘Situacija je haotična’

Na vanrednoj sjednici u četvrtak navečer predsjednik štaba župan Vladimir Šišljagić situaciju je nazvao haotičnom, ocijenivši da se ovo moglo predvidjeti još prije dva mjeseca, ali da su nadležne institucije još u srijedu donosile površne procjene izbjegličkog vala.

Ocijenio je nedopustivim da gradonačelnici i načelnici i on kao župan ne dobiju nikakvu zvaničnu informaciju o ovim događanjima od nadležnih ustanova, kao i o načinu na koji će Vlada razriješiti ovaj problem.

“Ne znamo što ćemo s njima, kamo idu, ni zašto su iz Tovarnika došli u Beli Manastir”, istaknuo je Šišljagić.

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Milan Baričević kazao je kako se razmišljalo o još nekim lokacijama za smještaj, poput bivšeg prognaničkog naselja prijateljstva u Čepinu, ali se od toga odustalo, jer bi trebalo dva do tri dana da se to područje pripremi za smještaj.

Baričević je kazao kako je u četvrtak poslijepodne i tokom večeri u Beli Manastir stigao voz sa 850 ljudi, a blizu 900 ljudi autobusima iz Vinkovaca, koji su smješteni u centru grada.

Izvijestio je kako od izbjeglica registriranih u četvrtak niko nije zatražio azil.

Izvor: Agencije