Oglasi

Hrvatska želi u Šengenski prostor za dvije godine

Analize i komparativna iskustva pokazuju da Hrvatska može očekivati pozitivne učinke uvođenja eura, tvrdi šefica hrvatske diplomatije.
'Hrvatska aktivno podržava nastojanja u očuvanju sigurnosti i čuvanju granica EU-a', rekla je Pejčinović BurićEPA

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je da Hrvatska do kraja 2019. godine želi ući u Šengenski prostor te da analize i komparativna iskustva pokazuju da ta država može očekivati pozitivne učinke uvođenja eura.

Govoreći na otvorenju međunarodne konferencije "Raspad carstava – totalitarni poretci – Drugi svjetski rat – stvaranje Europske unije i schengenske Europe", koja se održava u Osijeku, Pejčinović Burić istaknula je kako paneuropski pokret i Europa nisu nešto samorazumljivo, nego projekt na kojemu treba stalno raditi i nadograđivati ga.

"Hrvatska ulazi u petu godinu članstva u EU-u i sve jasnije zauzima svoje mjesto u djelovanju Unije. U našoj europskoj politici težimo spojiti hrvatske nacionalne interese s europskima kako bismo postigli najbolje rezultate, ojačali Hrvatsku, sve članice EU-a i sam projekt ujedinjenja", poručila je ministrica Pejčinović Burić.

Dodala je da Hrvatska aktivno podupire nastojanja u očuvanju sigurnosti i čuvanju granica EU-a te da radi na ispunjenju svih preostalih uvjeta za ulazak u Šengenski prostor kao sljedećemu važnom koraku prema potpunom sudjelovanju u svim segmentima europske politike.

"Dodatno smo ohrabreni porukama koje je u svojem govoru o stanju EU-a uputio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je istaknuo važnost ulaska Hrvatske u Šengenski prostor čim ispuni nužne preduvjete. Hrvatska Vlada je snažno posvećena ispunjenju svih preostalih uvjeta i zaista želimo do kraja 2019. godine ući u Šengenski prostor", istaknula je.

Pripreme za euro već počele

Govoreći o ulasku Hrvatske u eurozonu, Pejčinović Burić je istaknula kako "analize i komparativna iskustva pokazuju da Hrvatska može očekivati pozitivne učinke uvođenja eura".

Ocijenila je da su pripreme za uvođenje eura, na neki način, već počele provedbom strukturnih reformi, a uskoro će, možda već za desetak dana, biti predstavljena studija o učincima uvođenja eura, čime će početi proces priprema za članstvo Hrvatske u eurozoni.

"Zalažemo se i za europski put svih država jugoistočne Europe, ali za Hrvatsku posebno važno mjesto ima stabilnost Bosne i Hercegovine te nužne reforme na putu te države prema europskim integracijama. Taj je cilj ostvariv samo ako se u Bosni i Hercegovini doista, u zakonima i praksi, osigura jednakopravnost tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih njezinih građana", poručila je Pejčinović Burić.

Istaknula je da se Hrvatska zauzima za uvažavanje svih država članica EU-a i njihovih interesa u duhu solidarnosti i odgovornosti te da su "kohezija, jedinstvo u različitosti i međusobno uvažavanje potrebniji nego ikad u oblikovanju novog EU-a".

Na konferenciji u Osijeku govorit će o ključnim povijesnim događajima koji su se zbili u posljednjih 100 godina te će biti riječi o suvremenim gibanjima i perspektivama, o tomu što je pravi paneuropski odgovor na aktualne izazove u EU-u i Europi te kako nastaviti s procesima integracije u Europskoj uniji i osigurati gospodarski napredak, socijalnu pravdu i zaštitu prirode u Europi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.