Hrvatske državne firme duguju milijarde eura

Najgora situacija je u sektoru pomorstva, saobraćaja i infrastrukture (Pixsell)

Hrvatska Vlada, po preuzimanju vlasti, organizirala je akciju Clean start, koja je pokazala katastrofalno stanje u 22 državna tijela i trgovačka društva sa presjekom na dan 1. januar 2012. godine.

Analiza zatečenog stanja pokazala je ogromne dubioze, bez ikakvih naznaka reformi i restrukturiranja, rečeno je na predstavljanju tog projekta u ponedjeljak.

Najgora situacija je u sektoru pomorstva, saobraćaja  i infrastrukture, jer su kompanije iz tog sektora nagomilale dug od gotovo 9,1 milijardu eura.

Rast javnog duga

U sektoru zdravstva, dug iznosi 753 miliona eura.

U izvještaju je istaknuto i stanje u Hrvatskoj radioteleviziji, čija su dugovanja dva i po puta veća od kapitala.

Ministar Branko Grčić smatra da podaci analize Clean start pojašnjavaju i zašto je u tri godine hrvatski javni dug narastao za dodatnih 8,6 milijardi eura, odnosno 65 milijardi kuna.

Bivši ministar privrede Domagoj Milošević je rekao kako postojeće probleme rastuće nezaposlenosti, te pada standarda i kupovne moći građana može riješiti samo privrednii rast, koji, kako ocjenjuje, sadašnja Vlada ne zna osigurati.

Ocijenio je kako aktuelna Vlada “jako voli započinjati različite projekte, ali ih ne voli i ne zna završavati, zbog čega, valjda, ‘clean start’ i traje cijelu godinu”.

Izvor: Agencije