Hrvatske opstrukcije slučaja Đureković

Njemačko pravosuđe, u nastavku suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optužuje kako postoji opstrukcija iz Hrvatske da se pojedini svjedoci saslušaju.

Dvojica bivših visokih zvaničnika jugoslovenske tajne službe terete se za učešće u organizaciji ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u prvoj polovini 1980-ih.

Na Višem pokrajinskom sudu u Bavarskoj vodi se sudski proces dvojici nekadašnjih zvaničnika jugoslovenske i hrvatske tajne službe i on traje više od 30 radnih dana.

Iz njemačkog suda, međutim, upozoravaju kako sve teže dolaze do svjedoka.

„Karakteristika dokaznog postupka da jedan broj svjedoka iz Hrvatske nije spreman i ne može biti primoran da dođe u Njemačku kako bi bili saslušani. Pojedini osjećaju strah, drugi apsolutno ne reagiraju. Ipak, Sud je saslušao velik broj dokaza“, kazala je glasnogovornica suda Andrea Titz.

I u Državnom tužilaštvu nadali su se dodatnom broju svjedoka koji bi bili saslušani u sudskom postupku.

„Civilni službenik u kancelariji za kriminalna istraživanja rekao je kako se osam svjedoka, koji su u Hrvatskoj, izjasnilo da su bili pod pritiskom, te su spriječeni da budu svjedoci na suđenju“, izjavio je državni tužilac Linhard Weiss.

Spriječeni Špiljak

Na kraju suđenja, ako budu proglašeni krivim, Perković i Mustač mogu dobiti doživotnu zatvorsku kaznu. Oni su ranije odbacili sve optužbe. Advokati su uvjereni kako će dokazati njihovu nevinost.

„Niti jedan svjedok nije potvrdio da su optuženi direktno povezani sa ubistvom Đurekovića. Mnogo svjedoka je čulo o tome, sa nekima su pričali. Do sada nema svjedoka koji to može konkretno potvrditi“, smatra Perkovićev advokat Peter Wagner.

Pred sudom u Minhenu se još nije pojavio Vanja Špiljak, jedan od nekadašnjih čelnika INA-e. Objasnio je, u tome je bio spriječen njegov advokat.

Đureković je u INA-i radio prije odlaska u Njemačku. Prema optužnici, ubijen je kako bi se prikrile malverzacije u koje je bio upleten Vanja, sin nekadašnjeg važnog političara u socijalističkoj Hrvatskoj, ali i bivšoj Jugoslaviji, Mike Špiljka.

Izvor: Al Jazeera i agencije