Hrvatske stranke protiv primjene arbitražne presude

Andrej Plenković, Miro Cerar
Dolazak slovenskog premijera Mire Cerara u Zagreb očekuje se za dvije sedmice (Al Jazeera)

Svi predstavnici hrvatskih parlamentarnih stranaka smatraju kako presuda Arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije za Hrvatsku nije prihvatljiva i ne smije se primjenjivati.

Zaključak je to sastanka hrvatskog premira Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka u četvrtak, koji je sazvan kako bi premijer zatražio podršku za bilateralno rješavanje graničnog spora sa Slovenijom.

Taj stav prenijeli su Plenkoviću čelnici stranaka na konzultacijama u Zagrebu.

Plenković je ponovio da Hrvatska želi pitanje granice sa Slovenijom riješiti bilateralno, u dijalogu sa susjednom, kako je naglasio, prijateljskom zemljom.

Dolazak slovenskog premijera Mire Cerara u Zagreb očekuje se za dva tjedna, a razgovarat će se posebno o položaju hrvatskih ribara u Piranskom zaljevu.

Erjavec: Prvi znak hrvatskog popuštanja

Hrvatski premijer, prenose hrvatski mediji, rekao je nakon sastanka kako sve parlamentarne stranke stoje pri odluci Sabora kada je Hrvatska donijela jednoglasnu odluku o izlasku iz arbitraže te je dodao kako su postigli i dogovor da se nastavi bilateralni razgovor sa Slovenijom.

Plenković je kazao i kako je zaključeno da će se ovakva vrsta dijaloga s parlamentarnim strankama voditi periodično.

“Zadovoljan sam da postoji visoki stupanj razumijevanja među političkim strankama u Hrvatskoj o pristupu i načinu rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom. Vjerujem da će ovakva vrsta unutarpolitičkog dijaloga pridonijeti kvalitetnijem rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom, pri čemu i politički i diplomatski angažman predstavlja važnu zadaću za sve ključne aktere i sudionike hrvatske politike”, rekao je Plenković.

Slovenski premijer trebao bi doći u Zagreb krajem rujna, a Plenković kaže da očekuje pozitivan dijalog.

U međuvremenu je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio u četvrtak da bilateralni dogovor s Hrvatskom o graničnom pitanju nije potreban, jer Slovenija i dalje ustrajava na provedbi arbitražne presude.

Sastanak premijera Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka o bilateralnom rješavanju prijepora smatra prvim znakom popuštanja Hrvatske.

“Arbitražna presuda je sasvim jasna, zato nam nije potreban nikakav posebni bilateralni dogovor”, kazao je Erjavec novinarima nakon sjednice slovenske Vlade, reagirajući na medijske napise da bi hrvatski premijer mogao predložiti Sloveniji bilateralni sporazum, uz poseban režim za hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, u dijelu koji su arbitri dodijelili Sloveniji.

Takav eventualni prijedlog o posebnom režimu za hrvatske ribare za Sloveniju nije prihvatljiv, rekao je Erjavec.

S druge strane, Erjavec je kazao da današnji sastanak Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka pozdravlja kao prvi znak popuštanja Hrvatske.

“Očito su na hrvatskoj strani došli do spoznaje da arbitražna presuda ipak postoji, što su do sada nijekali”, rekao je Erjavec, uz ocjenu da je “promjeni retorike” u Zagrebu doprinijela i njegova najava da će Slovenije blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za gospodarski razvitak i suradnju.

“Smatram da Slovenija mora ustrajati na provedbi arbitražne presude, koja je sasvim jasna. Ako bismo ušli u bilateralne pregovore i promjenu odluke arbitara, bojim se da bi to bio kraj poštovanja onoga što je arbitražom odlučeno”, kazao je Erjavec, kako prenosi Hina.

Kritike zbog rasprave o spremnosti vojske

Slovenski mediji i dalje prenose oštre osude svih koalicijskih čelnika predsjedniku parlamentarnog Odbora za obranu Žanu Mahniču, koji je izazvao nepotrebno dodatno zaoštravanje ozračja u odnosima s Hrvatskom popodnevnim zatvorenim zasjedanjem, na kojemu je glavna točka “spremnost slovenske vojske za slučaj mogućih konflikata s Hrvatskom” u slučaju primjene arbitražne presude od Slovenije.

Kako javlja Slovenski radio, sve tri koalicijske stranke u Cerarovoj Vladi odlučile su se bojkotirati sjednicu, a na njoj neće sudjelovati niti pozvana ministrica obrane Andreja Kastič.

Ipak, doznaje se da će na sjednici sudjelovati pozvani iz premijerova i predsjednikova ureda.

Neki mediji navode da vodstvo parlamenta, zbog Mahničeva “neodgovornog” i politički motiviranog poteza, razmišlja o njegovu smjenjivanju s mjesta predsjednika tog odbora.

Slovenski premijer u četvrtak je ponovo pozvao na otkazivanje izvanredne sjednice Odbora za obranu o sudjelovanje vojske u provedbi arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici, priopćeno je iz Vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije