Hrvatski dug najveći, Srbija najzaduženija

Hrvatska ima najveći iznos javnog duga u regiji

Hrvatska ima najveći apsolutni iznos javnog duga u regiji, koji iznosi blizu 27 milijardi eura, dok je Srbija najzaduženija zemlja u regiji, pošto dug čini 51,1 posto njenog bruto društvenog proizvoda (BDP), objavila je novinska agencija Anadolija.

U analizi Anadolije se navodi da dug Crne Gore čini 48,1 posto BDP-a, Slovenije 47,4 posto, Hrvatske 43,9 posto, Bosne i Hercegovine 34 posto, dok je Makedonija najmanje zadužena zemlja regije s iznosom od 32,7 posto BDP-a.

Prema apsolutnim iznosima javnog duga, poslije Hrvatske slijede Slovenija sa 16,8 milijardi eura, Srbija sa 14,6 milijardi eura, Bosna i Hercegovina sa 6,3 milijarde eura, Makedonija sa 2,2 milijarde eura i Crna Gora sa 1,64 milijardi eura duga.

Bosna i Hercegovina, koja je, kako se navodi, dugo bila među najmanje zaduženim zemljama Evrope, poslednjih se godina ubrzano zadužuje kod različitih međunarodnih institucija, kako bi uspjela pokriti budžetski manjak.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u srijedu u Washingtonu zahtjev Bosne i Hercegovine za novo kreditno zaduživanje u iznosu od 400 miliona eura.

Dugovi iznad limita

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine Duljko Hasić potvrdio je da u ovom trenutku ukupni dug ove zemlje iznosi blizu 15 milijardi eura.

Većina članica eurozone, uključujući Njemačku, ima javni dug koji je znatno veći od nivoa dozvoljenog kriterijima Evropske unije (EU) i iznosi 60 posto BDP-a.

Javni dug je najveći u Grčkoj – 144,9 posto BDP-a, a slijede Italija sa 118,4 posto, Belgija sa 96,2 posto, Irska sa 94,9 posto, dok je u Njemačkoj nešto viši i iznosi 80 posto vrijednosti njenog BDP-a.

Među najrazvijenijim zemljama u svijetu Japan ima veoma visok javni dug, koji iznosi približno 235 posto BDP-a, ali je on, kako se navodi, najvećim dijelom untrašnji.

Ogroman javni dug bilježi SAD, sa nevjerovatnih blizu 12.000 milijardi dolara.

Javni dug SAD-a premašuje 75 posto BDP-a te zemlje, tako da je svaki Amerikanac u prosjeku dužan više od 40.000 dolara, navela je Anadolija.

Gomilanje viškova

Problem visokog javnog duga do sada je najmanje utjecao na države s rastućim ekonomijama koje imaju velike trgovinske suficite.

Tako Kina i Rusija, koje u dugoročnoj perspektivi gomilaju ogromne vanjskotrgovinske viškove i imaju velike devizne rezerve, skoro da nemaju probleme s javnim dugovima.

Prema posljednjim podacima, Rusija ima javni dug od blizu 13 posto BDP-a, a svaki stanovnik ove zemlje u prosjeku duguje nešto više od 1.250 dolara.

Javni dug Kine je 19 posto njenog BDP-a.

Turski javni dug iznosio je u prošloj godini 39,8 posto BDP-a te zemlje.

Prema posljednjim ekonomskim pokazateljima, Turska je spremna otplatiti svoj vanjski dug do kraja aprila 2013. godine.

Izvor: Agencije