Hrvatski general na čelu logistike NATO vježbe u Norveškoj

U vojnoj vježbi 'Trident Juncture 18' u Norveškoj učestvuje oko 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 31 zemlje (EPA)

Komandant Udružene logističke grupe za podršku (Joint Logistics Support Group – JLSG), u sklopu vježbe “Trident Juncture 18” NATO saveza, čiji se terenski dio provodi u Norveškoj od 25. oktobra do 7. novembra, visoki je oficir Hrvatske vojske, brigadni general Darko Pintarić.

Riječ je o logističkoj grupi koja je zadužena za organizaciju i osiguravanje jedinica, vozila i zaliha svih učesnika vježbe od njihova ulaska u Norvešku do odredišta, zatim za opskrbu tokom vježbe i povratak jedinica nakon vježbe u matične baze, prenosi Hina.

Uz Pintarića, koji je trenutno raspoređen na dužnost u Udruženoj savezničkoj komandi snaga u Napulju, u Komandi logističke grupe na vježbi u norveškom gradu Sessvollmoen od septembra do decembra učestvuju i dva pripadnika Komande za podršku Oružanih snaga Hrvatske, satnici Vedran Barić i Tomislav Komjetan.

Hiljade vojnika i vozila

“Kao zapovjednik JLSG-a, izrazito sam ponosan na vrlo važnu ulogu logistike u planiranju i provedbi vježbe te na sve pripadnike Zapovjedništva i postrojba JLSG-a, koji stručno i odgovorno obavljaju svoje poslove”, poručio je Pintarić.

Istakao je kako Logistička grupa ove vježbe, koju čini oko 1.000 pripadnika, odražava pravi kolektivni duh NATO saveza.

Kazao je kako na vježbi učestvuje 30 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske.

U vojnoj vježbi “Trident Juncture 18” u Norveškoj učestvuje oko 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 31 zemlje članice NATO saveza i država partnera te 250 letjelica i 65 plovila, uključujući američki nosač aviona “Harry S. Truman”, i približno 10.000 motornih vozila.

Izvor: Agencije