Hrvatski javni dug 38,3 milijardi eura

Kada dođe do rasta kamatnih stopa, Hrvatska bi se mogla susresti sa znatno otežanim i skupljim zaduživanjem (Pixsell)

Hrvatski javni dug krajem prvog tromjesečja ove godine dosegnuo je 288,5 milijardi kuna (38,3 milijarde eura), što čini 87,7 posto bruto domaćeg proizvoda, pokazalo je u srijedu izvješće Europskog ureda za statistiku Eurostata. S obzirom na njegov rast, iz Ministarstva financija poručuju da pripremaju strategiju upravljanja javnim dugom.

To izvješće u skladu je s podacima o dugu opće države, koje je početkom srpnja objavila Hrvatska narodna banka.

Iako Hrvatska po visini udjela javnog duga u BDP-u nije na vrhu Eurostatove liste, pa tako osam članica ima i veći postotak udjela duga, od kojih najveći ima Grčka (168,8 posto) i Italija (135,1 posto), Hrvatska je među zemljama s najbržim rastom toga udjela.

U odnosu na kraj četvrtog kvartala 2014. godine, udio hrvatskog javnog duga u BDP-u porastao je za 2,6 postotna boda.

Brži rast tog udjela imale su tek Belgija i Italija – za 4,5, odnosno tri postotna boda, prenosi Hina.

Poruka iz Ministarstva financija

U odnosu, pak, na prvo tromjesečje prošle godine, postotak udjela javnog duga Hrvatske u BDP-u porastao je za 6,2 postotna boda.

Brži rast postotka u tom je razdoblju bilježila tek Bugarska, uz rast za 10 postotnih bodova.

Iz Ministarstva financija u srijedu su poručili da se priprema strategija upravljanja javnim dugom kako bi efikasno njime upravljali i dugoročno osigurali stabilne i uredne javne financije.

“Ograničavanje zaduživanja javnih poduzeća koje se planira uvesti i njihovo restrukturiranje, koje se već provodi, svakako će pridonijeti dugoročnom rješavanju problema javnog duga. Hrvatska provodi mjere preuzete u sklopu procedure prekomjernog deficita i planira ih izvršiti u skladu s preuzetim obvezama. Očekujemo da će provođenje navedenih aktivnosti pridonijeti stabiliziranju javnog duga u nadolazećim godinama”, navode iz Ministarstva financija.

Izvor: Agencije