Hrvatski ljekari traže izvinjenje Josipovića

Nakon polemike sa Josipom Šimunićem, Ivo Josipović je ušao u sukob s protukandidatom Milanom Kujundžićem (EPA)

Hrvatska liječnička komora zatražila je da se predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ispriča liječnicima zbog izjave kako prihvaća poziv protukandidata Milana Kujundžića da mu dođe na besplatan liječnički pregled u bolnicu, ali se nada kako pritom “neće morati donijeti kuvertu”.

U priopćenju Komore navodi se da liječnici časno i odgovorno obavljaju svoj posao, a Josipovića pozivaju, ako ima saznanja o koruptivnim radnjama, da ih prijavi nadležnim institucijama.

Predsjednik Komore Hrvoje Minigo u reakciji na nedavne izjave predsjednika Josipovića i protukandidata Kujundžića navodi da su u Komori neugodno iznenađeni njihovom retorikom u međusobnom političkom obračunu, a posebice time što Josipović važnu i poštenu profesiju, kao što je liječnička, proglašava korumpiranom.

Josipovića pozivaju da prijavi koruptivne radnje ako o njima ima saznanja, u suprotnom ga mole da se suzdrži od paušalnih ocjena na račun liječnika te traže da se liječnicima ispriča zbog svojih izjava.

Također, mole svojeg kolegu Kujundžića da u istupima brani čast i ugled svoje profesije te da ju ne koristi za obračune s protukandidatima.

I drugi liječnici reagirali

Josipovićevu javnu ispriku liječnicima prethodno su zatražili Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, ocjenjujući da je Josipović hrvatske liječnike prikazao kao nemoralne osobe ovisne o mitu, narušio njihovo dostojanstvo i povrijedio ugled liječničkog zvanja.

“Zahtijevamo da se, zbog neprimjerene izjave i neistinite tvrdnje, javno ispričate te da se u daljnjoj predsjedničkoj kampanji ne služite paušalnim ocjenjivanjem i degradiranjem rada i morala liječnika”, piše u priopćenju dviju udruga.

Osim toga, HUBOL i KoHOM optužuju Josipovića jer je prije desetak mjeseci, izabravši inozemnog liječnika da mu obavi rutinsku operaciju desnog očnog kapka, “pokazao nepovjerenje prema stručnosti hrvatskih liječnika”.

“Sada je Josipović otišao i korak dalje te je, izjavom u kojoj izražava sumnju u korumpiranost liječnika u Hrvatskoj, ne samo grubo uvrijedio liječnike, već je ugrozio i povjerenje između pacijenata i liječnika, koje je iznimno važno za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite”, piše u priopćenju.

Josipovićeva polemika sa Šimunićem

Josipović je nedavno ušao i u polemiku s bivšim nogometnim reprezentativcem Hrvatske Josipom Šimunićem.

Prvo je Šimunić, u pismu objavljenom na Facebooku, upitao Josipovića zašto se nije pozabavio izgredom na beogradskoj “Marakani”, kada je zapaljena hrvatska zastava, a hrvatski igrači i navijači vrijeđani transparentima i povicima, te hoće li reagirati na skandiranje srpskih navijača na utakmici Srbija – Albanija “Ubij Hrvata, da Šiptar nema brata”.

“Mislim da gospodin Šimunić ne čita novine i ne gleda televiziju, pa zato postavlja takva pitanja. Ali, podsjetit ću, šteta koju je učinio Hrvatskoj kao državi, našem nogometu, reprezentaciji onim sramotnim ponašanjem na stadionu je nenadoknadiva i ne znam od kud mu uopće hrabrosti da se javlja po tom pitanju”, odgovorio je Josipović, komentirajući Šimunićevo pismo.

Rekao je i kako mu “nije jasno otkuda Šimuniću hrabrosti za takav istup, s obzirom na njegovo sramotno ponašanje na Maksimiru prošle godine, nakon utakmice Hrvatske i Islanda.

Šimunića je Europska nogomertna federacija, zbog skandiranja “Za dom … spremni”, nakon utakmice dodatnih kvalifikacija između Hrvatske i Islanda, kaznila s 10 utakmica zabrane igranja za reprezentaciju.

Izvor: Agencije