Hrvatski poljoprivrednici nezadovoljni smanjenjem takse

Na hrvatskim granicama obavlja se samo vizualni pregled uvoznog voća i povrća, tvrde proizvođači (Al Jazeera)

Nakon što je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić vraćanjem cijene kontrole uvoznog voća i povrća na 12 eura umirio hrvatske susjede, javili su se domaći proizvođači voća i povrća.

Traže hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. Tvrde kako njihova roba nije u ravnopravnom položaju s uvoznom, jer će oni i dalje plaćati skupe kontrole po cijeni 250 eura, dok će pregled strane robe plaćati, kako kažu, hrvatski porezni obveznici.

“Uveli smo red, a sad uvozimo nered”, kažu iz Hrvatske poljoprivredne komore, jer se hemijska sredstva koja su zabranjena u Hrvatskoj koriste u trećim zemljama.

Na hrvatskim granicama obavlja se samo vizualni pregled uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja, tvrde hrvatski proizvođači. Za njih je takva roba opasna.

Vraćena cijena naknade

Hrvatska je u četvrtak vratila cijenu naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća na prvobitnih 12 eura, nakon spora nastalog sa susjednim državama zbog povećanja te takse na 270 eura.

Naplaćivat će se za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, a ne po kamionu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Trgovinski spor

Trgovinski spor između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije sa Hrvatskom, nastao je nakon što je ta zemlja povećala naknadu za inspekcijski pregled voća i povrća prilikom uvoza.

Hrvatska je prethodno pristala da se naknada naplaćuje po kamionu, a ne po broju proizvoda koji se nalaze u njemu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je u julu novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je 22 puta u cilju, kako je saopćeno, bolje zaštite potrošača.

Izvor: Al Jazeera i agencije