Hrvatski poljoprivrednici traže novac od kredita Agrokoru

Mercator će se vratiti na bh. tržište preuzimanjem svoje 83 trgovine od Konzuma (Reuters)

Hrvatska udruga poljoprivrednika uputit će zahtjev vijeću kreditora Agrokora da se ostatak novca od kredita namijenjenog za isplatu duga dobavljačima preusmjeri na račune srednjih i velikih dobavljača.

Agrokor je za isplatu duga podigao 480 miliona eura kredita, od čega bi se s 30 miliona trebali podmiriti mali dobavljači, kojima je isplata krenula jučer, dok će se većim dobavljačima sa 150 miliona eura isplatiti tek dio duga.

Žele isplatiti kooperante

Poljoprivrednici za njih traže više novca kako bi platiti svoje kooperante, među kojima su i porodična poljoprivredna gazdinstva koja dosad nisu dobila novac jer nisu direktno poslovala s Agrokorom.

Tihomir Jaić iz Hrvatske udruga poljoprivrednika je kazao: ”Velike tvrtke imaju svoje troškove i moraju pokrivati i radnike i svoje troškove proizvodnje i tu jako malo ostaje za dobavljače za isplatu. Jedan dio njih kasni s isplatama po nekoliko mjeseci, jedan dio je digao kredit da bi platio dobavljače i iz tog razloga da se takvim tvrtkama olakša da se ne dogodi novi Granolio ili slično”.

Kriza u kompanijama koje posluju unutar Agrokora traje nekoliko mjeseci, a još nema tačnih podataka koliko ljudi je u proteklom razdoblju ostalo bez posla.

Izvor: Al Jazeera