Hrvatski poslodavci za reformu javne uprave

Hrvatska udruga poslodavaca prvi put je političkim strankama postavila 16 pitanja koja se odnose na najveće probleme gospodarstva.

Uoči parlamentarnih izbora, koji se očekuju krajem ove ili početkom iduće godine, traže odgovore na pitanja o reformi javne uprave i smanjivanju broja lokalnih jedinica, efikasnijem pravosuđu te prevelikoj državnoj potrošnji.

Brine ih i sustav obrazovanja te sve manji broj zaposlenih. Poručili su da je Hrvatska jedna od ekonomski najneuspješnijih zemalja Europske unije.

Smatraju da je bankrot moguć, ukoliko se gospodarstvo ne oporavi.

Kočnica rasta

“Mi smatramo da tih 16 pitanja su kočnica gospodarskog rasta, to je zadnja šansa za Hrvatsku, zadnji izbori da samostalno odlučujemo o svojoj budućnosti”, rekla je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Poslodavci pitaju stranke i kako se misle boriti s nepovoljnim demografskim trendovima i mogućim nedostatkom radne snage, kako će osigurati energetsku dostupnost i sigurnost uz ekološku održivost, ali i kako misle poticati znanost i inovativnost.

Na kraju, od stranaka koje će se boriti za vlast traže i odgovore na pitanja kako misle unaprijediti kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo te kako drže da mogu iskoristiti članstvo Hrvatske u NATO-u i EU-u.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić podsjeća da je HUP i prije prošlih parlamentarnih izbora strankama uputio svoja pitanja, a da su ona riješena, kaže, Hrvatska bi danas imala gospodarski rast između 3 i 4 posto.

Investitori zaobilaze Hrvatsku

Majetić upozorava da bi se Hrvatska, ne prestane li trošiti više nego što zarađuje, mogla naći pred zidom i da joj kreditori više neće biti spremni posuđivati bez visokih kamata.

Ističe i da Hrvatsku investitori i dalje zaobilaze, jer u toj državi ne vide povoljne uvjete za stvaranje profita, a kaže i da se poduzetnici bore sa šumom propisa koji se prebrzo mijenjaju.

Po njegovim riječima, poslodavce još prati nezaslužena stigma kriminalaca pa se javnost opire privatizaciji, zbog čega, kako je rekao, pet tisuća objekata na Jadranu ne ugošćuje turiste.

Izvor: Al Jazeera i agencije