Hrvatski premijer s papom o kanonizaciji Stepinca

Još je papa Ivan Pavao II vjernicima je Alojzija Stepinca preporučio kao 'novog zastupnika pred Bogom' (EPA)

Hrvatski premijer Tihomir Orešković izrazio je nadu, nakon susreta s papom Franjom u Vatikanu, da će postupak kanonizacije Alojzija Stepinca početi ovo ljeto i da će što prije završiti.

Istovremeno, pozdravio je papinu odluku da se u taj postupak uključi i Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).

“Kardinal Stepinac je dio našeg identiteta. Vrijeme radi svoje, nekada u pozitivnom smislu i nadam se da to neće predugo trajati jer će hrvatski narod ponovo patiti”, rekao je Orešković.

Uključivanje predstavnika SPC-a kroz mješovito povjerenstvo pod predsjedanjem Svete Stolice Orešković je objasnio riječima da “Sveti Otac želi približiti katolike i pravoslavce”.

Orešković je od pape Franje zatražio potporu i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako bi bili ravnopravni s ostalim narodima i vjerama, ističući stratešku važnost tog pitanja za Hrvatsku, ali također ukazujući i na stabilizirajući učinak pitanja ravnopravnosti triju naroda na regiju.

“U BiH su tri naroda, tri vjere i bitno je da Hrvatska pruzi pomoć tamošnjim Hrvatima (…) to nam je u strateškom interesu i gledamo kako bi im i ekonomski pomogli”, rekao je hrvatski premijer.

“Od Svetog Oca smo tražili podršku da sva tri naroda imaju ista prava (…) To je važno i za stabilnost u regiji i Sveti Otac može imati veliki utjecaj na ta pitanja”, dodao je šef hrvatske vlade.

Pozvao papu u Hrvatsku

Kako je bilo i najavljeno, nezaobilazna tema je bila i izbjeglička kriza, a premijer Orešković je papi prenio da se Hrvatska humano ponašala prema više od pola milijuna izbjeglica koji su tzv. zapadnobalkanskom rutom prošli kroz Hrvatsku.

“Mi nismo podizali žice, niti zidove. Prema izbjeglicama smo pokazali humanost. Kazao sam i da smo spremni sada preuzeti 500 izbjeglica iz Turske”, rekao je Orešković.

S papom Franjom je razgovarao i o tome što cijela Europa može učiniti po tom pitanju. “Europa je krenula u rješavanje tog pitanja. Nadam se da ćemo naći rješenje”, kazao je Orešković.

Papa od početka izbjegličke krize ukazuje na humanitarni problem očajnih izbjeglica koji traže bolju budućnost u Europi i zagovara politiku prihvata svih onih koji bježe pred nedaćama.

Premijer Orešković je novinarima i potvrdio da je, nakon što je to ucinila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pozvao papu Franju da posjeti Hrvatsku.

Izvor: Agencije