Hrvatski radnici se porezu raduju, gradovi strahuju

Najavljenim izmjenama poreza na dohodak hrvatski radnici bi, zavisno od visine prihoda, imali 15 do 150 eura veće plate. Taj će novac uglavnom izgubiti gradovi, jer upravo njima odlazi 56 posto poreskih prihoda. Gradonačelnici tvrde da ne mogu nadoknaditi gubitak, pa je moguće da se sve opet prebaci na teret građana – kroz poskupljenja nekih gradskih usluga.

Sunčan dan u Rijeci, ali gradonačelniku Vojko Obersnel se smračilo. Najavljenim izmjenama poreza na dohodak Rijeka će izgubiti između šest i po po i osam miliona eura.

“Ja stalno ističem da su to novci koji se više ne mogu nadokandit nikakvom racionalizacijom”, kaže Obersnel.

Morat će, kaže, na štetu građana.

Budžet iznosi 110 miliona eura. Grad na socijalni program troši četiri miliona eura; više od milion eura izdvaja se kako bi svi učenici prvih razreda imali besplatan produženi boravak. Riječani dobivaju i subvencije za vrtić te za prehranu i prevoz učenika.

Iz praznog u šuplji džep

“Mi ćemo morati ili odustat od nekih programa, dakle financiranja sporta, kulture, djelomično socijalnog programa, ili nekih drugih aktivnosti koje se financiraju iz poreznih prihoda. Ili ćemo morati povećati cijenu nekih drugih usluga kako bi nadoknadili taj gubitak”, rekao je gradonačelnik Rijeke.

U gubitku će biti i drugi gradovi. Budžet Karlovca je 16,5 miliona eura, a izgubit će gotovo dva miliona eura. Moguće je da će otpustiti 40-ak ljudi iz Gradske uprave i preduzeća. Osim toga, razmišlja se o poskupljenju vrtića, podizanju lokalnih poreza i ukidanju nekih programa.

“Dakle, uzima se iz prazne gradske blagajne, ili gradskog džepa, u šuplji džep građana. A zakonom spojenih posuda, to će vam biti vraćeno u gradski proračun, direktno ili indirektno”, kaže Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca.

Zato Udruga gradova traži da se pronađe način kako bi se gradovima nadoknadio gubitak. Primjerice, da lokalnoj samoupravi, umjesto sadašnjih 56 posto od poreza na dohodak, ide 70 posto. Odgovora iz Vlade Hrvatske za sada nema.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera