Hrvatski sabor danas o ćirilici

Vukovarskom gradskom vijeću Ustavni sud Hrvatske je naložio da propiše gdje će se u tom gradu postaviti dvojezične table (Pixsell)

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti prijedloge o izmjenama zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina te o lokalnoj samoupravi, koje je Vlada te zemlje u saborsku proceduru uputila na osnovu odluke Ustavnog suda iz augusta prošle godine.

Riječ je o prijedlogu izmjena dva zakona kojima se omogućava raspuštanje lokalnih predstavničkih tijela koja gradskim i općinskim statutima ne osiguraju primjenu zakonskog prava na ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina.

Ustavni sud Hrvatske je prošle godine nedopuštenim ocijenio raspisivanje referenduma o dvojezičnosti na kojem bi građani odlučili o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma manjine ostvarivale u sredinama u kojima čine više od polovine, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Manjinska prava

Sud je Vladi naložio da u roku godinu dana Saboru predloži izmjene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, kojim će utvrditi mehanizme za slučajeve u kojima lokalna vijeća odbiju statutima osigurati primjenu manjinskih prava.

Vukovarskom gradskom vijeću naložio je da u istom roku statutom propiše u kojim će se područjima grada postaviti dvojezične table na ćirilici i latinici.

Sabor bi trebao raspraviti i prijedlog zaključka koji su zastupnici Hrvatske demokratska zajednice, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, Hrvatske stranke prava “dr. Ante Starčević”, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske građanske stranke u saborsku proceduru uputili još u septembru 2013. godine, nakon protesta protiv postavljanja dvojezičnih natpisa na državne institucije u Vukovaru.

Prema njihovom prijedlogu, Sabor bi Vladu obavezao da poduzme mjere za primjenu članka osam Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u kojemu piše da se manjinska prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Predlažu i da se postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru odgodi do sljedećeg redovnog popisa stanovništva.

Izvor: Agencije