Hrvatski sabor formirao istražnu komisiju za Agrokor

Orsat Miljenić
Orsat Miljenić kaže da bi volio da komisija počne s radom ispitivanjem Ivice Todorića (EPA)

Hrvatski sabor u srijedu je osnovao devetoročlano istražno povjerenstvo za Agrokor, predsjednik mu je Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa, tajnica HDZ-ova Marija Jelkovac, a Most je ustrajao u tvrdnji da u povjerenstvo nisu trebali ući bivši ministri i visoki dužnosnici u policiji.

Iz oporbenih redova u Povjerenstvu su i SDP-ov Gordan Maras, nekadašnji ministar poduzetništva, Mostov Nikola Grmoja, te Ivan Lovrinović (PH), iz saborske većine HDZ-ovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, te Stjepan Ćuraj (HNS).

Do osnivanja povjerenstva došlo je nakon što su predsjednici saborskih zastupničkih klubova HDZ-a Branko Bačić i SDP-a Arsen Bauk potvrdili u utorak da su postigli dogovor o osnivanju istražnog povjerenstva i izboru tri člana Ustavnog suda.

Miljenić: Volio bih da Ivica Todorić bude prvi pred povjerenstvom

Povjerenstvo do 30. listopada treba odraditi tehničke poslove, a onda početi sa sadržajnim dijelom rada. Svoj posao mora završiti u šest mjeseci. Koga će sve pozvati da svjedoči i kojim redom, odlučuje samo povjerenstvo.

O osnivanju povjerenstva Sabor je odlučio većinom glasova, sa 113 za, 13 suzdržanih i 11 protiv.

Izglasavanju odluke prethodila je jednoipolsatna žustra rasprava o amandmanima SDP-a koji se tiču sastava i početka rada povjerenstva, u kojoj su se zastupnici međusobno prozivali, a manji klubovi prosvjedovali što su zaobiđeni u sastavljanju povjerenstva.

Puni naziv povjerenstva, čije je osnivanje predložio Klub SDP-a je Istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi okolnosti nastanka poslovnog koncerna Agrokor, njegove današnje pozicije na tržištu, nastavka njegovih poslovnih problema, a posebno dugovanja prema dobavljačima te ostalim vjerovnicima, uloge regulatora na tržištima vezano za Agrokorove poslovne aktivnosti i okolnosti koje su dovele do aktivnosti hrvatske Vlade prema Agrokoru.

Predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić (SDP) u srijedu je kazao da bi volio da povjerenstvo počne s radom ispitivanjem Ivice Todorića jer je on “jedina konstanta od početka do kraja”.

“Moje je mišljenje da bi bilo dobro da Todorić bude prvi pred povjerenstvom, a onda da pozivamo ljude kako su se stvari vremenom razvijale”, rekao je Miljenić, dodavši da će ipak odluku o tome donijeti povjerenstvo, prenosi Hina. 

Najavio je da će predložiti da sva saslušanja svjedoka budu javna, osim ako je riječ o nekoj velikoj tajni, pa da samo u tim slučajevima bude zatvoreno, jer smatra da je to najbolji način komunikacije s građanima.

Na primjedbu ministrice Martine Dalić da ima mrlja i iz razdoblja Vlade Zorana Milanovića, uzvratio je da će i ona biti pozvana pred povjerenstvo pa će moći to javno obrazložiti.

Tko god je nešto loše radio, radio je loše i nema ‘moj’, ‘naši’, ‘njihovi’, kazao je Miljenić. 

Todorić pozdravio osnivanje povjerenstva

“Ako je netko iz SDP-ove Vlade nešto loše radio, onda je interes građana da to znaju i s tim nemam problema”, kazao je.

Jednako tako, dodao je, očekuje da ni kolege iz HDZ-a neće imati problem ni sa čijim saslušanjem kako bi se doznalo što i kako se događalo.

Ako treba zvati Zorana Milanovića, zašto ne, ako treba zvati Andreja Plenkovića, zašto ne, ako treba zvati Tomislava Karamarka, zvat ćemo ga, rekao je i istaknuo: “Nema svetih krava”. 

Dodao je i da ne može tvrditi da će povjerenstvo uistinu tako i raditi jer je za sada riječ samo o onome što će predložiti, a odlučivat će većina.

“Dogodilo se da je jedna firma postala skoro veća od države i mi sada građanima moramo osvijetliti kako se to dogodilo i tko je u tome sudjelovao, a rezultat rada povjerenstva trebao bi biti da se to više ne dogodi”, naglasio je Miljenić.

Najavio je da će se povjerenstvo već u četvrtak okupiti na prvoj sjednici, a da bi do 30. listopada trebali definirati koga će i kada saslušavati.

Pozvani svjedok, prema zakonu, dužan je odazvati se pozivu povjerenstva, ali Miljenić kaže nije siguran ima li kazne u slučaju da odbije svjedočiti pa će to, ističe, najviše govoriti o toj osobi.

Ivica Todorić u srijedu je na svome blogu pozdravio osnivanje saborskog povjerenstva za Agrokor ocijenivši da će ono rasvijetliti sve okolnosti i uloge pojedinaca, politike i, kako navodi, ulogu HNB-a te ostalih aktera.

“Pozdravljam današnje osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Upravo je Sabor mjesto na kojem će se, uz sudjelovanje svih parlamentarnih stranaka, rasvijetliti sve okolnosti i uloge pojedinaca i politike u ovom slučaju. Također, rasvijetlit će se i uloga HNB-a, te ostalih aktera”, stoji u Todorićevoj objavi.

Izabrana trojica ustavnih sudaca

Hrvatski sabor na sjednici u srijedu izabrao je i trojicu suca ustavnog suda – Miroslava Šeparovića, Matu Arlovića i Gorana Selanca.

Suce Sabor bira dvotrećinskom većinom. Dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Šeparović dobio je 118,  Arlović koji je i do sada bio ustavni sudac 116 , a zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Selanec 118 glasova.

Sukladno međustranačkom dogovoru, o ustavnim sucima zastupnici su glasovali svaki pojedinačno o svakom pojedinom sucu, na prozivku tajnika plenarne sjednice.

Današnjem glasovanju o ustavnim sucima prethodilo je višemjesečno odgađanje i prepucavanje dviju najvećih stranaka –  vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a zbog istražnog povjerenstva za Agrokor.

Ovo je prvi puta od 2010. da će Ustavni sud raditi u punom sastavu od 13 sudaca.

Izvor: Agencije