Hrvatski sabor izglasao samoraspuštanje 15. jula

Hrvatski je sabor u ponedjeljak sa 137 glasova donio odluku o samoraspuštanju 15. srpnja.

Protiv je glasovalo dvoje zastupnika, a jedan je ostao suzdržan.

Od 15. srpnja počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se, prema Ustavu, moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora, prenosi Hina.

Odluku o datumu održavanja izbora donosi predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je, nakon prošlotjednih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka, kazala kako su gotovo sve stranke suglasne da se izbori održe početkom rujna.

U međuvremenu,  šef Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko najavio je kako će sutra u 10 sati, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, održati konferenciju za medije 

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) izjavio je u ponedjeljak navečer u središnjem Dnevniku HRT-a da je spreman kandidirati se za predsjednika stranke.

“U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju je formirao HDZ s koalicijskim partnerima i Mostom kao ključnim partnerom, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam u kontekstu ovakve situacije preuzeti odgovornost”, rekao je Plenković.

Dodao je da se – ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani – on kandidirati za predsjednika te stranke.

Ranije je Karamarko odgodio sjednicu Predsjedništva stranke, zakazanu za 18:00 sati.

Izbori mogući početkom septembra

Hrvatski sabor odluku je donio nakon što je prošli tjedan samoraspuštanje zatražio 91 zastupnik u osam odvojenih prijedloga.

Zahtjev za raspuštanjem upućen je poslije izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću i kada je prvi potpredsjednik Vlade Karamarko podnio ostavku nakon afere “Konzultantica”.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj mogli bi se održati početkom rujna.

Predsjednica Hrvatske izjavila je u petak kako je tijekom prvoga kruga konzultacija za određivanje mandatara nitko nije uspio uvjeriti da ima potrebnu saborsku većinu za sastavljanje nove vlade te je pozvala predsjednika Sabora da što prije sazove sjednicu o raspuštanju parlamenta.

Gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili su želju da se izbori održe početkom rujna, o čijem će mišljenju i mišljenju građana predsjednica, kako je rekla, voditi računa pri određivanju datuma.

HDZ za izbore ako je neminovno 

Karamarko je izjavio u petak, nakon konzultacija kod predsjednice Republike, da su izbori HDZ-u najneprihvatljivije rješenje zbog vremena i troškova, ali da će ih prihvatiti budu li neminovnost.

Most je, također, smatrao da treba raspustiti Sabor i očekuje da će se parlament sam raspustiti 15. srpnja, kako bi se izbori mogli održati početkom rujna, kazao je predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić. 

Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak rekao je kako su predsjednici kazali da je dobra demokratska praksa da se u uređenim demokratskim zemljama izbori, osobito parlamentarni, nikada ne održavaju tijekom srpnja i kolovoza.

Izvor: Al Jazeera i agencije