Hrvatski sigurnosni sistem potpuno bez kontrole

Sigurnosni sistem u Hrvatskoj trenutno je bez čelnog čovjeka, ali i kontrolnog mehanizma. Nakon što je prošle sedmice predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razriješila dužnosti šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića, potvrditi ga mora premijer Tihomir Orešković.

Ali, sa smjenom se ne slažu sve vladajuće stranke. Most smjenu ne podržava, dok ga god ne sasluša saborski Odbor za nacionalnu sigurnost.  

Stolica predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prazna će ostati još neko vrijeme. Imenovanje Ranka Ostojića, bivšeg ministra unutarnjih poslova, na tu poziciju Hrvatska demokratska zajednica je odbila. No, s time se ne slažu sve vladajuće stranke. Tako je Most, HDZ-ov partner, zatražio da se Ostojić imenuje što prije.

“Odmah, znači odmah, moramo imati Odbor za nacionalnu sigurnost u punoj formi, dakle, sa svojim predsjednikom, a to pripada oporbi, a funkcioniranje je kroz Odbor i civilni sektor praćenja nacionalne sigurnosti”, rekao je Miro Bulj iz Mosta.

Nadstranačko pitanje

Ostojića bi podržao i klub zastupnika Hrvatske socijalno liberalne stranke Hrvatske stranke umirovljenika, iako su dio Domoljubne koalicije. Dok se ne izabere predsjednik Odbora, imaju drugačiji prijedlog.

“Mi ćemo sazvati sjednicu, da jednom točkom dnevnog reda rasprava o donošenju odluke i raspisivanju javnog poziva za odabir vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi. Ovo je nadstranačko pitanje, ovo nije prepucavanje, ovo je zadnji potez koji se može napraviti”, navodi Dario Hrebak iz HSLS-a.

Tako bi, kažu, bar neko nadzirao sigurnosni sistem, koji je trenutno potpuno bez kontrole. Međutim Socijaldemokratska partija tvrdi da to nije moguće učiniti dok kod se ne izabere predsjednik Odbora.

“Mi načelno nemamo ništa protiv da se čim prije pokrene postupak radi izbora vijeća za građanski nadzor, međutim, ponovit ću još jednom, naš je preduvjet za sazivanje takve sjednice, a to proizlazi i iz Poslovnika i iz zakona, da prvo bude izabran predsjednik tog odbora”, kazao je Peđa Grbin iz SDP-a.

Dodatno situaciju u sigurnosnom sistemu otežava činjenica da je predsjednica Grabar-Kitarović prošle sedmice razriješila dužnosti čelnog čovjeka SOA-e Dragana Lozančića.

“Gospodin Lozančić je jednostavno izgubio moje povjerenje. O razlozima ne mogu govoriti, iz razloga nacionalne sigurnosti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Odluku donosi Orešković

To još treba potvrditi premijer Orešković, koji je u srijedu rekao da će odluku donijeti samostalno, kada sagleda sve činjenice.

“Kao čovjek koji je došao iz biznis segmenta, neću vrlo naglo donijeti nekakve odluke. Mislim da je gospodin Lozančić radio svoj posao i da se u ovom momentu trebam dobro informirati. Ovo je demokracija, [potpredsjednici Vlade Božo] Petrov i [Tomislav] Karamarko imaju svoj stav, ali na kraju ću ja odluku donijeti”, smatra Orešković.

Most, dio Vlade, ne podržava smjenu Lozančića dok ga god ne sasluša Odbor za nacionalnu sigurnost. Zbog čega traže da se predsjednik Odbora što prije izabere.

Izvor: Al Jazeera