Hrvatski veteran odustao od regate u Piranskom zaljevu

Piranski zaljev, Savudrijska vala
Europska komisija neće se očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo EU-a neprovođenjem arbitražne odluke (EPA)

Vukovarski veteran i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Petar Janjić Tromblon izjavio je utorak da odustaje od akcije “Regata za razum – Piranski zaljev – Savudrijska vala”, koju je najavio za 3. veljače, i to zbog raznih opstrukcija te nedostatka potpore čelnika veteranskih udruga.

“Dobio sam neformalnim kanalima informacije koje su me primorale na takav potez”, rekao je i dodao kako i dalje ne podržava poteze vlasti u graničnom sporu sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.

Također, ogorčen je na čelnike veteranskih udruga koje se, kako tvrdi, “poltronski ponašaju prema Vladi i odvojile su se od interesa svog članstva”.

“Zbog svega ovoga ne želim ugroziti ljude koji su me podržali”, dodao je on za Hinu.

HVIDR-a: Neprihvatljiva inicijativa

Petar Janjić Tromblon prošli tjedan je poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je navodio kako, zbog graničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, u kojem mu “daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom”, će “organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode”.

Nakon toga u ponedjeljak je, nakon što je istekao rok koji je dao Vladi, najavio da će organizirati akciju “Regata za razum – Piranski zaljev – Savudrijska vala” 3. veljače, s početkom ukrcaja u 10:00 sati u Umagu. 

Od njegovih istupa se ogradio predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić, a u utorak je njegovu inicijativu predsjednik Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić ocijenio potpuno neprihvatljivom te dodao da hrvatski ratni vojni invalidi iz te udruge neće sudjelovati u takvim i sličnim inicijativama.

HVIDR-a je u priopćenju istaknula kako pravovaljanom smatra odluku Hrvatskog sabora o povlačenju iz arbitražnog postupka, kao i sve dosadašnje odluke Vlade za mirno rješavanje otvorenog graničnog pitanja, s obzirom da je arbitražni proces, zbog krivnje slovenske strane, nepovratno kompromitiran, te odluka suda za Hrvatsku nije obvezujuća.

Izvor: Agencije