Hrvatski veterani pokrenuli biznise

U Hrvatskoj djeluje blizu 450 braniteljskih zadruga. Riječ o veteranima koji se udružuju i zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva branitelja pokreću posao.

Više od polovine bavi se poljoprivredom, a Ministarstvo će uskoro raspisati novi konkurs, na kojem će njihovi projekti bespovratno moći dobiti blizu 20 hiljada eura, izvijestila je reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

I dok više od stotinu dana dio veterana protestuje ispred Ministarstva, zadrugari su se okupili na Konferenciji Ministarstva, čija je tema bila kako unaprijediti braniteljske zadruge.

U jednom zagrebačkom restoranu u toku su pripreme za ručak. Na jelovniku je dosta ribe.

„Pripremamo brancina, koji je stigao jučer navečer iz Senja, friška riba”, kaže kuhar Domagoj Starčević.

Ribu su uhvatili veterani – zadrugari. Braniteljsku zadrugu „Uskok” osnovala je nekolicina senjskih ribara prije osam godina. Danas ribom opskrbljuju desetak zagrebačkih restorana i neke trgovačke centre.

Milion eura za razvoj zadruga

„Mi smo na tržištu rada, moramo bit konkurentni s cijenom, kvalitetom, moramo imat količinu. I ako mi to ne shvatimo, ne zadovoljimo, nemamo mi što tražiti na ovom tržištu”, kaže upravitelj zadruge Uskok Tomislav Jurčić.

Tržište traži i druge delicije, pa su se udružili sa zadrugom koja proizvodi pršut.

U Hrvatskoj je 455 braniteljskih zadruga. Do sada je za njihovo pokretanje i razvoj utrošeno blizu deset miliona eura. Ove godine na raspolaganju im je milion eura raznih bespovratnih sredstava.

„Ovo je najbolji projekt za hrvatske branitelje – od mirovine i svega najbolji je ovaj projekt. Zašto? Da se radi, da se izvučemo iz kafića, iz kockarnica i da se branitelji ne ubijaju, nego da rade”, kaže Željko Tomas, upravitelj Braniteljske zadruge „Pauk čeka” iz Omotskog.

„U početku nas nije vodila biznis ideja, nego druženje, a sad malo pomalo dolaze rezultati”, pojašnjava Mijo Vukotić iz Braniteljske zadruge „Modro zelena“ iz Metkovića.

Da bi rezultati bili i bolji uključilo se i Ministarstvo poduzetništva. Kreću na teren da nauče zadrugare kako se prave projekti.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera