Hrvatski veterani prikupljaju potpise

Hrvatski ratni veterani, koji u centru Zagreba protestiraju duže od četiri mjeseca, počeli su prikupljati potpise saborskih poslanika kako bi se na dnevni red Sabora uvrstilo donošenje ustavnog zakona o njihovim pravima.

Za uvrštavanje na dnevni red potreban je potpis 51 od 151 poslanika, a za izglasavanje zakona dvotrećinska većina.

Predsjednik Udruženja 100-postotnih ratnih vojnih invalida sastao se ranije s opozicionim Hrvatskom demokratskom zajednicom i Hrvatskim demokratskim saborom Slavonije i Baranje, čija su dva kluba poslanika jedini do sada dali podršku toj inicijativi.

Dio  veterana već 131 dan traži smjenu ministra branitelja i njegovih saradnika te ustavni zakon o pravima veterana.

Potpis SDP-a

Svoj potpis za sada je dao i jedan poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije.

“Pa, ne mislim da ću ja biti jedini koji će potpisati. Dakle, ne mogu odlučivati u ime svojih kolega. Ja poštujem proceduru da im se neke stvari omoguće. Ali, moram nešto reći: Klub SDP-a do danas nije dobio dopis od strane HRVI 100 posto i dijela branitelja koji prosvjeduju i nismo dobili apsolutno nikakav poziv da se očitujemo o bilo čemu, pa se o ničemu nismo ni očitovali”, kazao je Franko Vidović, zastupnik SDP-a u Saboru.

“Očekujemo potpise većine zastupnika, jednu trećinu sigurno, ali vidjet ćemo tko će se sve potpisati”, istakao je Đuro Glogoški, Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet podnio je ostavku i napustio ovu najveću opozicionu stranku u Hrvatskoj.

Neslaganja s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom traju već duže vrijeme.

Posljednji sukob dogodio se nakon objave bloga u kome Prgomet navodi da je krajnje vrijeme za prekid protesta ratnih veterana u Zagrebu.

‘Ne-liberalna demokracija’

Uz to, zamjera Karamarku radikalnu desnu retoriku.

Na funkciju potpredsjednika izabran je 2012. godine.

“Svoju odluku temeljim na neslaganju s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Ne mogu prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba u hrvatskom društvu, koje se nalazi u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Protivim se politici na tragu takozvane ne-liberalne demokracije, kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle, politici koja se danas provodi u stranci, a sutra bi je njeni propagatori vodili i na vlasti”, kazao je u obrazloženju ostavke.

Izvor: Al Jazeera