Hrvatski vojnici će savjetovati Afganistance

U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske (Reuters)

Hrvatska će u Afganistanu nakon povlačenja međunarodnih snaga do kraja 2014. imati stotinjak vojnika koji će savjetima pomagati afganistanskim snagama sigurnosti, izjavio je u srijedu ministar odbrane Ante Kotromanović.

“Hrvatska će u misiji ‘Resolute Support’ sudjelovati sa stotinjak pripadnika Oružanih snaga. U izmijenjenoj savezničkoj misiji afganistanskim snagama sigurnosti pomagat ćemo u savjetodavnoj ulozi”, rekao je Kotromanović na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A-5) u Budvi u Crnoj Gori, saopćio je MORH.

Blizu 150 hrvatskih vojnika sudjeluje u NATO-ovoj misiji ISAF koju će početkom 2015., nakon 13 godina zamijeniti neborbena saveznička operacija “Resolute Support”, prenosi Hina.

Izgradnja Afganistana

“Nastavak procesa izgradnje stabilnog Afganistana je važan, posebno u trenutku kada se nestabilnosti i prijetnje međunarodnoj sigurnosti šire, od Ukrajine, Sjeverne Afrike sve do Sirije i Iraka”, naglasio je Kotromanović.

Ministri grupe A-5 potpisali su zajedničku izjavu u kojoj izražavaju snažnu podršku politici otvorenih vrata NATO-a, nastavku sudjelovanja u savezničkim operacijama i misijama, unaprjeđenju regionalne saradnje na području upravljanja katastrofama te nastavku rada na projektima u duhu koncepta “Pametne odbrane”.

Američko–jadransku povelju pokrenule su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i Sjedinjene Američke Države s ciljem pomoći aspiranticama za članstvo u NATO-u.

Inicijativi su se 2008. pridružile Crna Gora i BiH, a Srbija ima status promatrača.

Izvor: Agencije