Hrvatski vojnici u bataljonima NATO-a na istoku Evrope

Vojnici će biti raspoređene u tri baltičke zemlje Estoniji, Latviji i Litvaniji te u Poljskoj (Pixsell)

Hrvatska će sa svojim vojnicima sudjelovati u četiri multinacionalne bataljon koje će NATO rasporediti na istoku Evrope, izjavio je u petak u Varšavi hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač.

“Mi ćemo tim bojnama doprinijeti s Hrvatskom vojskom. Odlučeno je da Hrvatska aktivno pomogne sa svojim postrojbama na istoku Europe”, rekao je Kovač.

Na pitanje s koliko vojnika će Hrvatska sudjelovati, Kovač je rekao da će o tome govoriti kasnije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar odbrane Josip Buljević.

Četiri multinacionalna bataljona imat će svaki po 600 do 1.000 ljudi, a bit će pod zapovjedništvom Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Sjedinjenih Država.

O slanju vojnika odlučuje Sabor

Bit će raspoređene u tri baltičke zemlje Estoniji, Latviji i Litvaniji te u Poljskoj.

One se popunjavaju po načelu rotacije, tako da hrvatski vojnici neće tako skoro u njima sudjelovati, a kako se doznaje, ne prije 2017. ili početka 2018.

O slanju hrvatskih vojnika odlučuje Hrvatski sabor.

“Svuda gdje smo bili nazočni sa svojom vojskom bili smo primjerni, prvo u Afganistanu gdje smo učinili jako puno i nema sumnje da ćemo i na istoku Europe biti od pomoći i konstruktivni”, rekao je Kovač.

 Kovač je kazao da Hrvatska snažno doprinosi NATO-u, posebno što se tiče jugoistoka Evrope, da se zalagala i zalaže se za širenje zone stabilnosti i sigurnosti.

U tom smislu najavio je da će Hrvatska uskoro ratificirati protokol o pristupanju Crne Gore toj organizaciji.

Dodao je da je u hrvatskom interesu da BiH krene putem integracije u NATO-a, da se što prije za tu zemlju aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP), svojevrsni program za pripremu za članstvo u NATO-u.

Lideri NATO-a i EU potpisali su “historijski sporazum” koji jača njihovu saradnju u odbrani protiv novih izazova.

Dogovor je potpisan danas u Varšavi, neposredno pred samit NATO-a kako bi pokazali jedinstvo Zapada u suočavaju sa prijetnjama sa istoka i juga.

Izvor: Agencije