Hrvatsku napustile stotine ljekara

Ministar je odbacio mogućnost privatizacije javnog zdravstva (Al Jazeera)

Od ulaska Hrvatske u EU do sredine ožujka Hrvatsku su napustila 233 liječnika i 98 medicinskih sestara i tehničara, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

U razgovoru za Hinu, hrvatski ministar zdravlja, Siniša Varga najavio je mjere za zaustavljanje odljeva kadrova poput novčanih stimulacija i novih zapošljavanja te 1.000 novih specijalizacija koje će Ministarstvo raspisati u ovoj godini.

Varga je istaknuo da je broj odlazaka višestruko manji od broja zatraženih dopusnica za odlazak, koje su od svojih strukovnih komora zatražila 673 liječnika te 173 sestre i tehničara.

Lani je odobreno 218 specijalizacija iz hitne medicine, 91 iz anesteziologije, 61 iz pedijatrije, te 53 iz ginekologije i opstetricije.

Bez privatizacije javnog zdravstva

U Ministarstvu zdravlja kompletiraju zahtjeve zdravstvenih ustanova za specijalizacijama u ovoj godini, a Varga je siguran da će brojke u najmanju ruku biti jednako dobre kao i lani.

Udio mlađih od trideset godina koji su zaposleni u zdravstvenom sustavu povećan je s osam posto na početku 2012. godine na 12,4 posto u ožujku ove godine.

Ministar je odbacio mogućnost privatizacije javnog zdravstva, te najavio podmirenje dugova bolnica do 2017. godine, kada bi plaćanje trebalo biti svedeno u zakonski rok od šezdeset dana.

Nakon izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice, bolnice više rade, a taj im je rad plaćen i ne stvaraju gubitke, pacijenti daleko ranije dolaze na red i pravovremeno su liječeni, ustvrdio je Varga, istaknuvši da je “matematika cijelog novog modela – tko radi više i bolje, više će mu biti i plaćeno”.

Izvor: Agencije