Hrvatsku razljutio slovenski prijedlog

Parlament Slovenije je u ponedjeljak navečer na vanrednoj sjednici, dvotrećinskom većinom, potvrdio Prijedlog podneska za arbitražu o granici sa Hrvatskom.

Prihvaćen je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova i ekspertne grupe u kojem se traži „kontakt sa otvorenim morem“. Usvojena je i izjava da će Slovenija, ako arbitraža to ne potvrdi, smatrati da Arbitražni sud nije ispunio svoj mandat, najavljujući time i moguće osporavanje odluke.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, U Hrvatskoj su uslijedile oštre reakcije na zaključke slovenskog Parlamenta.

Dalje zaoštravanje odnosa

Bivša premijerka Jadranka Kosor, za čijeg je mandata arbitražni sporazum ratificiran, najavu mogućeg osporavanja odluke Suda, ne dobije li Slovenija kontakt s otvorenim morem, smatra pokušajem zastrašivanja Hrvatske.

“To je naprosto nonsens. To je smiješno, zato što će Arbitražni sud, dakle najbolji suci, suditi, prije svega, u skladu s međunarodnim pravom, kao što piše u arbitražnom sporazumu. I njihovo negiranje buduće odluke je smiješno. Naravno da se nitko to ne bi usudio, to su ponovo strašenja Hrvatske”, rekla je Kosor.

Ona vjeruje da u ovom trenutku takav stav može samo loše utjecati na već zaoštrene odnose dvije zemlje.

„Mislim da gospodin Janša, pokušavajući popraviti svoj rejting, zapravo pogoršava odnose između dvije zemlje, jer smo mi davno potpisali pristupni ugovor i Slovenija je to prihvatila”, kaže bivša hrvatska premijerka.

Glas hrvatske opozicije

U hrvatskoj Vladi su bez komentara. Uoči sastanka koji će u srijedu održati Vesna Pusić sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavecom o Ljubljanskoj banci, ne žele govoriti o ovoj tematici. No, oglasio se šef opozicije.

Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, kaže da ne treba popuštati pred ucjenom.

“To je jedna politička avantura Janšine adminstracije. Očito pokušava nešto kapitalizirati pred izbore. Sutradan će doći neka nova slovenska izvršna vlast koje će se ravnati prema kondicijama međunarodnog prava i nema govora da oni neće priznati razrješenje Arbitražnog suda”, kaže Damir Kajin, nezavisni kandidat.

Slična tumačenja stižu i od slovenskih medija, u kojima se uglavnom ocjenjuje kako je riječ o izjavi donesenoj kako bi se smirile polemike koje su posljednjih dana vođene među glavnim političkim akterima.

Rok za predaju podnesaka Arbitražnom sudu je idući ponedjeljak, a obje su strane najavile da će to učiniti prije njegovog isteka.

Izvor: Al Jazeera