HRW: Hrvatska policija primjenjuje silu prema azilantima

Od hrvatskih vlasti traži se da istraže navode jesu li policajci zlostavljali tražitelje azila (AP)

Human Rights Watch upozorava da hrvatska policija tjera tražitelje azila natrag u Srbiju, a u nekim slučajevima primjenjuje i silu, ne dajući im priliku da zatraže zaštitu.

Temeljeći svoje zaključke na razgovoru s deset izbjeglica iz Afganistana, među kojima je bilo dvoje djece bez pratnje, HRW navodi kako su oni vraćeni u Srbiju nakon što su uhvaćeni na hrvatskom teritoriju. Izbjeglice su rekle da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to željele učiniti.

Od njih desetoro, kako dalje navodi HRW, devetoro je reklo da su ih policijski časnici udarili, a svi su rekli da su im oduzeli osobne stvari, uključujući novac ili mobitele.

“Izvješća o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiteljima azila na njezinoj granici nisu dostojna jedne države Europske unije. Vlasti u Zagrebu moraju osigurati da svi dužnosnici obavljaju svoju dužnost da zaštite tražitelje azila, a ne da ih silom tjeraju natrag u Srbiju”, izjavila je Lydia Gall, izvjestiteljica HRW-a za Balkan i istočnu Europu.

U četiri slučaja opisi koje su dali tražitelji azila o odorama i oznakama koje su imali muškarci koji su ih potjerali natrag u Srbiju odgovaraju onima koje nosi hrvatska policija, tvrdi HRW.

Istražiti navode o maltretiranju

U tri druga slučaja tražitelji azila rekli su da su se ti muškarci predstavili kao hrvatska policija i da su nosili odgovarajuće odore. U jednom je slučaju tražitelj azila opisao odoru kao “vrlo tamnu, poput crne”, a u drugom je opisao policijska vozila. Jedan od tražitelja nije mogao dati detaljan opis odore ili oznaka.

HRW navodi da bi hrvatske vlasti trebale istražiti navode da su policijski časnici zlostavljali tražitelje azila i pozvati počinitelje na odgovornost. Također je priopćio da je pisao Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske 20. prosinca i izvijestio dužnosnike o tome te zatražio komentar, ali da ga dosad nije dobio.

“Europska komisija trebala bi izvršiti pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonom EU-a i zakonom o izbjeglicama, da istraži navodna zlostavljanja i omogući traženje azila i pravične postupke za one na njezinom teritoriju i njezinim granicama”, rekla je Gall.

HRW je u nedavno objavljenom izvješću upozorio da bi vlade država zapadnog Balkana trebale oživiti napore u zaštiti ljudskih prava te stvoriti okruženje u kojem se poštuju prava svih.

Izvor: Agencije