HRW: Irački vojnici koje su trenirali Amerikanci počinili ratne zločine

Irak je obećao da će istražiti optužbe i privesti krivce pravdi (EPA)

Divizija iračke vojske koju su trenirale američke snage navodno je smaknula nekoliko desetaka muškaraca u posljednjoj fazi borbe protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u mosulskom Starom gradu, objavio je Human Rights Watch (HRW).

Ta je udruga za ljudska prava pozvala američku vladu da zaustavi svu podršku 16. diviziji iračke vojske te je pokrenula istragu o onome što smatra ratnim zločinima, kojima su svjedočila dva međunarodna promatrača, prenosi Hina.

Reuters ističe da nije mogao nezavisno potvrditi te navode jer su iračke vlasti zabranile pristup medijima Starom gradu otkad je irački premijer Haider al-Abadi 10. jula proglasio pobjedu nad ISIL-om.

Borba za Mosul trajala je devet mjeseci, a sukobi su trajali i nekoliko dana nakon proglašenja pobjede. U javnosti su se pojavile snimke iračkih vojnika koji tuku nenaoružane muškarce, a jednog guraju u smrt s litice.

Dešavanja u Mosulu

“Uzevši u obzir česta zlostavljanja od iračke vojske i neodgovornost iračke vlade, Sjedinjene Američke Države treba dobro razmotriti svoju saradnju iračkim snagama”, istaknula je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

Promatrači na koje se poziva HRW navode da su vidjeli kako grupa iračkih vojnika, koji su rekli da pripadaju 16. diviziji, odvode četiri gola muškarca uskom ulicom, nakon čega su čuli da su odjeknuli  hici iz vatrenog oružja.

Drugi vojnici su im rekli da je riječ o pripadnicima grupe Islamska država Irak i Levant.  

Irak je obećao da će istražiti te optužbe i privesti krivce pravdi.

Izvor: Agencije