HRW: Izolacija Muhameda Mursija podriva njegova prava

Mohamedu Mursiju se od svrgavanja 2013. godine sudilo po nekoliko optužnica (Reuters)

Human Rights Watch osudio je to što egipatske vlasti nastavljaju držati svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u izolaciji u zatvoru, ne dopuštajući mu posjete porodice i advokata već godinama.

Ovo vide kao “ozbiljno” podrivanje Mursijevih prava, što doprinosi pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

HRW kaže da su vlasti nezakonito zabranile Mursiju da kontaktira sa svojom porodicom i advokatima ili da primi posjete tokom proteklih godina, otkako je svrgnut s vlasti vojnim udarom 2013. godine.

Pogoršanje zdravlja

Četvrtog juna vlasti su dozvolile advokatu i dijelu njegove porodice da vide bivšeg predsjednika, što je bio izuzetak. Ovo pravo su iskoristili samo dva puta u više od četiri godine, navodi HRW.

U saopćenju koje je objavio HRW, ovakvi uvjeti podrivaju Mursijevo pravo da se brani u višestrukim sudskim postupcima protiv njega, a možda su i doprinijeli pogoršanju njegovog zdravlja. Također se ističe da je bivši egipatski predsjednik u prvoj sedmici ovog mjeseca dva puta izgubio svijest i doživio dijabetičku komu.

Zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Joe Stork izjavio je da je tretman Mursija bio znak “užasnih uslova koje su pretrpjele hiljade političkih zatočenika u Egiptu.”

Organizacija navodi izjave medija da je Mursi tokom saslušanja na sudu 12. juna zatražio da mu se omogući susret sa advokatskim timom koji ga zastupa kako bi ih upoznao čemu je sve bio izložen u zatvoru te kako je to utjecalo na njegov život. Mursi je opisao tretman u zatvoru kao ”zločin” koji je imao direktan utjecaj na njegov život, uključujući i gubljenje svijesti koje mu se desilo 5. i 6. juna, prema istim izvorima.

Egipatske vlasti dozvolile su Mursijevoj supruzi i kćerki da vide bivšeg predsjednika na 30 minuta 4. juna, s tim da njegovo preostalo četvero djece i rodbina nisu dobili dozvolu. Jedina ranija posjeta njegove porodice bila je u novembru 2013. godine, prema navodima HRW-a.

Žalba glavnom tužitelju

Vlasti su 4. juna dozvolile Mursijevom advokatu Abdel-Moneimu Abdel-Maksoudu da se sastane s njim na deset minuta, što je prva posjeta advokata Mursiju od januara 2015. godine.

Osoba bliska Mursiju navodi da je svrgnuti predsjednik obavijestio advokata da se želi sastati sa cijelim timom advokata koji ga zastupaju kako bi razgovarali o “ozbiljnim pitanjima vezanim za njegov život”.

Advokatski tim je 8. juna podnio žalbu Uredu glavnog tužitelja u kojoj se navodi da bi život bivšeg egipatskog predsjednika mogao biti u opasnosti, te se traži prebacivanje Mursija u posebnu zdravstvenu ustanovu radi ispitivanja njegovog stanja.

Izvor: Al Jazeera