HRW: Izraelske banke učestvuju u izgradnji naselja

Izraelske banke posuđuju novac nekim kupcima, naseljeničkim vijećima ili kompanijama koje izvode gradnju na Zapadnoj obali (AFP)

Grupa Human Rights Watch objavila je da izraelske banke doprinose širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali dajući kredite i hipoteke za gradnju. 

Grupa za ljudska prava saopćila je da izraelski zakoni ne predviđaju da banke daju takve usluge doseljenicima. 

“Izraelske banke finansiraju gradnju naselja i olakšavaju širenje tih naselja kao da je to stvar izbora, ne zbog toga što je neko od njih to tražio da zakonski urade”, rekla je Sari Bashi, direktorica u Human Rights Watchu, pozivajući banke da se povuku iz toga ili da se suoče s rizikom od mjera koje mogu povući dioničari. 

U izvještaju HRW-a navodi se primjer nekih međunarodnih investitora, kao što su penzijski fond Ujedinjene metodističke crkve i Holandski penzijski fond PGGM, koji su se povukli iz pet velikih izraelskih banaka navodeći kao razlog njihovu uključenost u gradnju naselja, što se, kako su rekli, ne podudara s njihovom politikom u vezi s ljudskim pravima. 

‘Naselja su ilegalna’

Izraelske banke posuđuju novac nekim kupcima, naseljeničkim vijećima ili kompanijama koje izvode gradnju na Zapadnoj obali. Većina njih također ima podružnice u naseljima. 

Izraelski zakon kaže da banke moraju prihvatiti doseljenike kao klijente, što znači da im ne smiju odbiti da otvore račune. Međutim, analiza HRW-a pokazuje da banke nisu u obavezi osigurati finansijsku podršku za gradnju. 

Prema međunarodnim konvencijama, naselja se smatraju ilegalnim i većina međunarodne zajednice vidi ih kao prepreku za rješenje s dvije države. Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalem u ratu 1967. godine.

Do 400.000 ljudi sada živi u naseljima na Zapadnoj obali, a 200.000 Izraelaca Jevreja živi u Istočnom Jerusalemu.

Izvor: Agencije