HRW: Kućne pomoćnice maltretirane u UAE

Kućne pomoćnice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nisu zaštićene Zakonom o radu (AFP)

Piše: D. Parvaz

Human Rights Watch objavio je u četvrtak da su kućne pomoćnice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima često ”zatočene, eksploatisane i maltretirane”.

U izvještaju, nazvanom ”Već sam te kupio”, navodi se da postoji naknada koju radnici iz inostranstva plaćaju takozvanim agencijama za zapošljavanje.

Tu nakndu nekada plaća poslodavac, zbog čega određeni poslodavci smatraju da su, na neki način, ”vlasnici” zaposlenih, navodi HRW.

U izvještaju se navodi kako se brojne kućne pomoćnice žale da ne perimaju platu te da ih poslodavci tuku, izrabljuju i, u nekim slučajevima, ”tretiraju kao životinje, ili kao da su prljave te bi se zarazili od fizičkog kontakta s njima”.

”Čak i one države koje odbacuju naše zaključke i odbijaju da komuniciraju s nama ipak moraju shvatiti da će mediji izvještavati o ovom kršenju prava”, rekla je za Al Jazeeru Nisha Varia, pomoćna direktorica u odjelu HRW-a za prava žena.

”Moraju se suočiti sa povećanom sviješću o onome što se događa.”

Zbog toga se često pokreću interne istrage te raste svijest o takvim događajima u matičnim državama, što je i cilj HRW-a, rekla je Varia.

Međunarodna konvencija

Organizacija za ljudska prava željela bi da se ukine sistem ”kafala”, prema kojoj radnici migranti ne mogu mijenjati poslove ili napuštati državu bez optuživanja za bijeg.

UAE je revidirao standardne ugovore, te je prema ugovorima sada dozvoljen barem jedan slobodan dan sedmično za otprilike 146.000 žena koje rade u domaćinstvima.

Varia kaže da su ovo ”polovične mjere” jer radnice nisu zaštićene zakonom o radu.

Ona navodi da je Jordan uveo zaštitu radnika migranata u svoj zakon, dok je Bahrein to djelomično učinio.

”Postoje dokazi da je moguće ostvariti određeni napredak i voljeli bismo da UAE, koji ponosno ističe da je lider u regionu, zaista postane lider po pitanju koje nastavlja biti problem širom Zaljeva”, rekla je Varia.

Godine 2011, Međunarodna organziacija za rad (ILO) Ujedinjenih nacija usvojila je Konvenciju o radnicima zaposlenim u domaćinstvima, dokument koji definiše da takav rad treba biti nagrađen odgovarajućom platom i zaštitom.

U Konvenciji se navode jasna pravila o uslovima rada i pristupa ”žalbenom postupku i osiguravanja poštivanja državnih zakona i odredbi u svrhu zaštite radnika”.

Do sada je samo 14 država ratifikovalo dokument. Ujedinjeni Arapski Emirati nisu jedna od tih država.

Ambasada UAE-a nije odgovarala na zahtjeve za komentar.

Međutim, ILO je imenovao predstavnike UAE-a u svoj nadzorni odbor, a ta će država krajem mjeseca učestvovati u zasjedanju na kojem će se razmatrati prava radnika.

U novembru će se u Kuvajtu održati i konferencija Zaljevskog vijeća za saradnju, gdje će također biti govora o radnicima zaposlenim u domaćinstvima.

Prema navodima Marieke Koning, iz Međunarodne konfederacije sindikata, usvajanje Konvencije označilo je ”historijski zaokret i na neki način, prvi put smo dobili međunarodni pravni instrument koji priznaje i poštuje minimalne standarde koji se odnose na radnike zaposlene u domaćinstvima”.

”Kada su vlade, poslodavci i sindikati trebali da usvoje ovu Konvenciju, Ujedinjeni Arapski Emirati su bili jedna od država koja je glasala u njenu korist, tako da smo razočarani što je nisu ratifikovali”, rekla je Koning.

Međutim, ona smatra da je ILO uspio izlobirati vlade u 30 do 40 država da uvedu bolje uslove rada ili ratifikacijom Konvencije ili reformama zakona, odnosno uvođenjem kolektivnih ugovora.

Koning ističe da je potrebno da UAE što prije usvoji izmjene.

”Zamislite da ste svakog dana migrant, kućna pomoćnica koja je vrijeđana, eksploatisana i mučena. Zbog toga govorim da vrijeme ističe”.

Izvor: Al Jazeera