HRW: Masakr u iračkim zatvorima

U većini slučajeva zatvorenici su upucani, neki su živi zapaljeni ili su im bačene granate u zatvorske ćelije (Reuters)

Human Rights Watch (HRW), grupa za ljudska prava, saopćila je da su iračke snage sigurnosti i šiitski borci umiješani u pogubljenje najmanje 255 sunitskih zatvorenika u šest gradova i sela.  

Grupa je u subotu navela da su zatvorenici ubijeni dok su šiitski borci i irački vojnici bježali pred pobunjenicima predvođenim Islamskom državom. Najmanje osmero među ubijenima bili su dječaci ispod 18 godina, saopćeno je.  

Prema navodima HRW-a, masakri nad zatvorenicima zabilježeni su između 9. i 21. juna u Mosulu, Tal Afaru u provinciji Nineveh, u Baqubi i Jumarkhu u provinciji Diyala i Rawi u provinciji Anbar.

Grupa je u izvještaju navela citate svjedoka, anonimnih policijskih izvora i intervjue sa članovima porodica žrtava.  

„Masovna ubistva mogu biti dokaz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti“, navodi HRW u izvještaju te dodaje da se čini da su egzekucije izvedene kao osveta za „nemire“ koje je proizvela Islamska država.

Zatvorenici živi zapaljeni

„Ubijanje zatvorenika predstavlja žestoko kršenje međunarodnog prava“, kazao je Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok.

„Dok svijet s pravom osuđuje okrutna djela Islamske države, ne treba zatvarati oči ni pred sektaškim ubijanjem koje izvode vladine snage i snage koje su za vladu.“

U većini slučajeva zatvorenici su upucani. U nekoliko slučajeva granate su bačene u zatvorske ćelije, a deseci zatvorenika su živi zapaljeni.

HRW navodi i izvještaj agencije Reuters da je u šestom napadu, 23. juna u provinciji Babil, policija ubila 69 zatvorenika u njihovim ćelijama u gradu Hilla te sljedeći dan prebacila njihova tijela u Bagdad.

Izvor: Al Jazeera i agencije