Oglasi

HRW: Meksičke snage sigurnosti otimale ljude

Tokom Calderonovog šestogodišnjeg mandata u Meksiku je poginulo oko 70.000 osoba, a oko 20.000 je nestalo bez traga.

Sigurnosne snage u Meksiku učestovale su u otmicama i prisilnim nestancima velikog broja građana, navodi se u izvještaju o ljudskim pravima.

Sveobuhvatni izvještaj organizacije Human Rights Watch (HRW) predstavlja žestoku kritiku za vladu bivšeg predsjednika Felipea Calderona, čiji je mandat okončan 1. decembra.

Međutim, ovaj izvještaj također predstavlja izazov za trenutnog predsjednika Enriqea Pena Nieta, prenosi Los Angeles Times.

Neadekvatna istraga

Tokom Calderonovog šestogodišnjeg mandata u Meksiku je poginulo oko 70.000 osoba, a oko 20.000 je nestalo bez traga.

HRW je u svojim dokumentima zaveo 149 slučajeva ljudi koji su nestali pošto su "pali u ruke" snaga sigurnost, a vlada nije uspjela na adekvatan način ispitati "te nestanke", prenosi Tanjug.

Narkobande su otele mnoge osobe, ali su sigurnosne snage, među kojima su vojska, savezna i lokalna policija, također optuženi za "prisilne nestanke" nekih od žrtava, navodi se u izvještaju HRW-a.

Prisilni nestanak dešava se kad je osoba uhapšena, pritvorena ili oteta od države ili agenata koji rade za državu, a koji potom poriču da je osoba zatvorena ili prikrivaju njeno boravište, stavljajući je tako izvan zaštite zakona.

Vlada je ignorirala ovaj problem i nije poduzela korake da zaustavi ova kriminalna djela. Čak je često optuživala same žrtve.

Kao rezultat, došlo je do najveće krize u prisilnim nestancima u Južnoj Americi u posljednjih nekoliko decenija, saopćio je HRW.

Baza podataka

Vlada je prošlog mjeseca predstavila dugo očekivani zakon koji treba ući u trag žrtvama obračuna narko-kartela, a predviđa i isplatu štete njihovim porodicama.

Također se planira stvaranje baze podataka s genetskim materijalom kako bi se pronašle žrtve i pomoglo lociranje nestalih.

Izvještaj HRW-a objavljen na 176 stranica potkrijepljen je izvještavanjima Los Angeles Timesa i velikim brojem žalbi koje su podnijele porodice nestalih u skoro svakoj državi u Meksiku.

Izvještaj još uvijek nisu komentirali zvaničnici sadašnje ili bivše vlade.

Izvor: Agencije