HRW osudio izraelsko raseljavanje Arapa

Izrael na beduinskoj zemlji planira graditi jevrejsko naselje (AP)

Human Rights Watch (HRW), osudio je odluku izraelskog Vrhovnog suda koja omogućava istjerivanje beduina i Palestinca iz njihovih sela.

Vrhovni sud Izraela je odobrio početkom maja da se 750 do 1.000 beduina, stanovnika sela Umm al Hiran, na jugu zemlje u pustinji Negev preseli, kako bi se tamo izgradio jevrejski grad, prenosi Tanjug.

HRW navodi da su beduini podsjetili da su sa svoje zemlje otjerani 1948. godine, kada je osnovana država Izrael i da, iako im je dozvoljeno da žive u tom selu, ono im nikada nije priznato.

Godine 2009. Izrael je odobrio planove za jevrejsko selo na tom mjestu, što znači da će beduini biti primorani da se isele uz kompenzacije za zemlju koje se odriču.

Sud je također saopćio da, s obzirom da beduini mogu teoretski da žive u novom gradu, takav potez ne predstavlja diskriminaciju.

Na osnovu odvojene odluke dato je zeleno svjetlo za provođenje vojne naredbe da se uništi selo Susya na Zapadnoj obali i da se 340 palestinskih stanovnika tog sela naseli u blizini.

Arheološko nalazište

Izrael je odluku obrazložio time što je Susya podignuta na arheološkom nalazištu i odbio je planove o izgradnji domova na tom mjestu.

“Tužan je dan kada odluke Vrhovnog suda Izraela osiguravaju pravno pokriće za prisilna iseljenja, kao što je slučaj sa ta dva sela,” istakla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Sudska odluka ” ignorira međunarodno pravo, jer podržava diskriminatorsko iseljenje koje provode izraelske vlasti u Izraelu i na okupiranim teritorijama”, dodala je ona, kako prenosi AFP.

HRW navodi da u Izraelu živi blizu 80.000 beduina u selima u Negevu, koja su pod stalnom prijetnjom da budu srušena jer nisu priznata.

Izrael je pokušao da primijeni plan koji će regulirati nesporazume o vlasništvu nad zemljom u pustinji na jugu. Na Zapadnoj obali izraelske vlasti su odobrile manje od šest procenata zahtjeva za palestinsku izgradnju od 2000. do 2012. godine, saopštio je HRW.

“Politika rušenja na Zapadnoj obali u nekim slučajevima može da se smatra prisilnim transferom”, istakla je ta organizacija za ljudska prava.

Izvor: Agencije