Oglasi

HRW: Seksualno zlostavljanje djece u Indiji

Izvještaj navodi da vlasti ne štite djecu od seksualnog zlostavljanja te da su neefikasne i po pitanju liječenja žrtava.
Slučajevi seksualnog zlostavljanja su 'zabrinjavajuće česti' u porodicama, školama i domovima za zbrinjavanje djeceGallo/ Getty

Policija često ponižava djecu žrtve seksualnog zlostavljanja u Indiji, navela je u izvještaju organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Vladini sistemi za rješavanje ovakvih problema su neefikasni, ističe HRW.

U izvještaju se navodi da su slučajevi seksualnog zlostavljanja "zabrinjavajuće česti" u porodicama, školama i domovima za zbrinjavanje djece.

Indijska Vlada nije komentirala ovaj izvještaj.

Prema istraživanju indijske Vlade iz 2007. godine, dvoje od troje djece su fizički zlostavljani, a 53 posto od skoro 12.300 djece kažu da su bili žrtve jedne ili više vrsta seksualnog zlostavljanja.

U drugom izvještaju se navodi da je više od 7.200 djece, među kojima su i novorođenčad, silovano svake godine u Indiji.

Borci za prava djece vjeruju da su ove brojke veće, jer se mnogi slučajevi ne prijavljuju, prenose britanski mediji.

Izvještaj od 82 stranice, pod naslovom Prekidajući tišinu: Seksualno zlostavljanje djece u Indiji, objavljen je u četvrtak u indijskoj prijestolnici New Delhiju.

Socijalna stigma

Izvještaj navodi da vlasti ne štite djecu od seksualnog zlostavljanja, te da su neefikasne i u pitanju liječenja žrtava.

"Djeca koja se žale na seksualno zlostavljanje često su odbačena ili ignorirana od policije, zdravstvenih radnika i drugih od kojih traže pomoć", rekao je direktor HRW-a za Južnu Aziju Meenakshi Ganguly.

U izvještaju se ističe da su mnoga djeca "naknadno zlostavljana kada dođu na traumatični medicinski pregled ili kada ih policija i druge institucije ne žele saslušati ili povjerovati".

HRW izvještava da napori koje Vlada ulaže u rješavanje problema, uključujući zakon za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, neće biti efikasni "ukoliko se mehanizam zaštite pravilno ne provede i ako se ne uvedu reforme pravosudnog sistema kako bi se osiguralo da se zlostavljanja prijavljuju i napadači kazne".

Borci za prava djece kažu da djecu zlostavljaju članovi porodice, susjedi, kao i da su zlostavljana u školama i domovima za nezbrinutu djecu.

Mnogi slučajevi se ne prijavljuju, jer se tradicionalne indijske porodice boje socijalne stigme.

Izvor: Agencije