Oglasi

HRW upozorio na policijsku brutalnost u Kataloniji

Policija možda na svojoj strani ima zakon, ali to joj ne daje pravo da bude nasilna, poručili su iz Human Rights Watcha.
Najmanje 800 pobornika nezavisnosti Katalonije povrijeđeno je na dan održavanja referendumaEPA

Human Rights Watch je upozorio da je španjolska policija pretjerano koristila silu 1. listopada tijekom održavanja referenduma o samoodređenju Katalonije, prenose agencije.

Prema toj nevladinoj organizaciji, koja istražuje tri mjesta na kojima je prijavljeno nasilje, policija i civilna garda su palicama napadale mirne prosvjednike i izazvale brojne ozljede tijekom izjašnjavanja koje su organizirali katalonski separatisti, a vlasti u Madridu ga zabranile.

"Policija možda na svojoj strani ima zakon, ali to joj ne daje pravo da bude nasilna prema mirnim prosvjednicima", inzistirao je Kartik Raj, analitičar u HRW-u.

Snimke policijskog nasilja tijekom referenduma obišle su svijet i ogorčile katalonsko javno mnijenje. Najmanje 800 ljudi zatražilo je liječničku pomoć.

Pritužbe na policijsku brutalnost

Predstavnik španjolske vlade u Kataloniji Enric Millo u televizijskom intervjuu pet dana kasnije ispričao se zbog nasilja nacionalne policije prema prosvjednicima koji su pokušavali glasati na zabranjenom referendumu.

"Do 8. listopada, 23 katalonska suda primila su dojave o neprimjerenom policijskom ponašanju. Jedan sud razmatra tužbe 36 osoba koje se odnose na 17 raznih mjesta u Barceloni", naglašava HRW.

I druge nevladine organizacije upozorile su na policijsko ponašanje tog dana, prije svega Amnesty International koji govori o pretjeranoj uporabi policijskih palica, te udarcima u glavu koje zabranjuju povelje Ujedinjenih naroda.

"Korištena je i vrsta gumenih metaka koju zabranjuje međunarodno pravo", naglašava Amnesty International.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.