Oglasi

HRW: Vlada u Venecueli ima 'totalnu' vlast

Venecuelanci koji kritiziraju Vladu suočavaju se s represijama, objavljeno je u izvještaju Human Rights Watcha.
Hugo Chavez nije viđen u javnosti od 10. decembraAP

Venecuelanska Vlada, na čelu s bolesnim i odsutnim predsjednikom Hugom Chavezom, ima totalnu vlast, dok Vrhovni sud te zemlje nema apsolutni kredibilitet, ocijenila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), prenosi Tanjug.

"U Venecueli postoji nešto što bismo mogli nazvati totalnom koncentracijom vlasti", izjavio je Jose Miguel Vivanco, direktor HRW-a za Ameriku, prilikom predstavljanja godišnjeg izvještaja o pravima u svijetu.

"Ne postoji ono što bi trebalo činiti jedan demokratski režim u kome su vlasti odvojene", kazao je Vivanco, dodajući da Vrhovni sud nema "apsolutni minimum kredibiliteta" od kada je ga je Chavezova vlada 2004. godine "zarobila", prenosi AFP.

Vrhovni sud je nedavno odigrao ključnu ulogu u podržavanju ustavnosti Vladine odluke da na neodređeno vrijeme odloži Chavezovo polaganje zakletve za novi šestogodišnji mandat na čelu države, koje je bilo zakazano za 10. januar.

Chavez, koji se oporavlja od četvrte operacije raka na Kubi, bio je suviše bolestan za inauguraciju. Međutim, odlaganje njemu i njegovoj Vladi omogućava da ostanu na funkciji dok se ne oporavi dovoljno da može polažiti zakletvu.

Chavez, koji je ponovno pobijedio na izborima u oktobru, nije viđen u javnosti od 10. decembra, dan prije operacije.

Nenormalna situacija

Vivanco je rekao da je odluka Vrhovnog suda "prilično iznenađujuća", uz obrazloženje da se Venecuela zbog toga našla u "vrlo nenormalnoj situaciji", u kojoj je "bivša vlada i dalje na vlasti".

"Ovo je odličan primjer toga šta znači nemati nezavisno pravosuđe koje može očuvati i provoditi demokratske principe i sam Ustav, koji je sastavio predsjednik Chavez", smatra on.

HRW je u najnovijem izvještaju naveo da je za vrijeme Chavezove vlasti "akumulacija moći u izvršnoj vlasti i erozija garancija ljudskih prava omogućila njegovoj Vladi da zastrašuje, cenzurira i izvodi pred sud Venecuelance koji kritiziraju predsjednika ili ne poštuju njegovu politiku".

Venecuelanci koji kritiziraju Vladu suočavaju se s represijama i to je, između ostalog, "umanjilo sposobnost sudija da sude u politički osjetljivim slučajevima", dodaje se u izvještaju.

Chavezova Vlada "zloupotrebljava vlast da regulira medije", ali zato je nasilje u zatvorima te zemlje rasprostranjenije i intenzivnije nego u drugim državama regija, tvrdi HRW, čije izvještaje venecuelanska Vlada ne priznaje.

Izvor: Agencije