HRW: Zahtjev za gašenje Al Jazeere je ‘kukavička cenzura’

Zaljevske države traže zatvaranje svih medijskih kuća koje finansira Katar (Reuters)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je zahtjeve Saudijske Arabije i drugih arapskih država za gašenjem mreže Al Jazeera nazvala “kukavičkom cenzurom”.

Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, na Twitteru je napisala: “Zahtjev Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije Kataru da ugasi Al Jazeeru ne kažnjava samo Katar; kažnjava milione Arapa u regiji uskraćivanjem važnog informativnog izvještavanja. Ovo je samo pokušaj širenja kukavičke cenzure koje su nametnuli svojim građanima, ali ovo neće uspjeti”. 

Ranije su Reporteri bez granica, neprofitna organizacija koja se zalaže za slobodu medija, osudili zahtjeve Saudijske Arabije i drugih arapskih država za gašenjem mreže Al Jazeera i drugih medijskih kuća u Kataru.

Zaljevske države danas su objavile listu od trinaest stavki, među kojima je zatvaranje svih medijskih kuća koje Katar finansira direktno ili indirektno, a među kojima su i Arabi21, Rassd, Al Araby Al Jadeed, Mekameleen i Middle East Eye.

„Zaista smo zabrinuti implikacijama i posljedicama takvih zahtjeva ako oni ikada budu usvojeni“, kazala je Alexandra El Khazen, šefica odjela za Bliski istok i Sjevernu Afriku Reportera bez granica.

„Protivimo se bilo kakvom obliku cenzure i mjerama koje bi mogle zaprijetiti različitostima u svijetu arapskih medija i njihovom pluralizmu. Arapski mediji moraju napraviti mjesta za različite stavove i prihvatiti ih, a ne uvoditi represivne mjere zbog alternativnih stavova koji se protive određenim vladama.“

Tim Dawson, predsjednik britanskog Nacionalnog sindikata novinara, izrazio je svoju „apsolutnu užasnutost“, kako je rekao, „monstruoznim zahtjevom“, te pozvao saudijsku administraciju da povuče zahtjeve.

Nastavak uređivačke misije

Khazen je također izrazila zabrinutost zbog utjecaja zahtjeva na uposlenike navedenih medija.

„Neki od njih se mogu naći pod pritiskom da daju otkaz ili odlučiti da to urade kako bi se priklonili politici svoje države, a ovo mi trenutno istražujemo“, dodala je.

Vršitelj dužnost direktora Al Jazeere English Giles Trendle je kazao kako je „zapanjen zahtjevom za ukidanje Al Jazeere“.

„Naravno, bilo je govora o tome i u prošlosti, no ipak je ogroman šok i iznenađenje vidjeti to napismeno. To je apsurdno jednako kao i kada bi Njemačka zahtijevala da Velika Britanija ugasi BBC“, rekao je on.

Trendle je dodao kako će Al Jazeera nastaviti „svoju uređivačku misiju izvještavanja iz cijelog svijeta na fer i izbalansiran način“.

„Pozivamo sve vlade svijeta da poštuju slobodu medija. Nadamo se kako će druge medijske organizacije podržati naše pozive na odbranu medijskih sloboda“, dodao je i istakao kako zahtjevi za ukidanje Al Jazeere potiču još od 2011. godine i Arapskog proljeća.

„Tada je Al Jazeera javljala o snovima i nastojanjima nove generacije ljudi. Osigurali smo prostor za glasove muškaraca i žena sa arapskih ulica. Izvještavali smo sa tih protesta i davali mjesto različitim stavovima, zaista smo bili glas onih koji se ne čuju. Mislim kako postoje neki režimi u regiji koji ne cijene raznolikost stavova. Mislim da je to pravi razlog za sve što se dešava trenutno“, ističe Trendle.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske odnose sa Katarom 5. juna, optuživši ovu državu da podržava „terorizam“. Katar negira ove optužbe.

Oštre kazne za podršku Kataru

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je kako je Medijska mreža Al Jazeera „unutrašnje pitanje“ i kako neće biti nikakvih razgovora o sudbini medijske kuće sa sjedištem u Dohi tokom krize u Zaljevu.

Kako bi smanjili negativne reakcije, Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su poduzeli korake kako bi zabranili svojim građanima da izražavaju stavove koji su protiv politike ovih država.

Tako je UAE objavio kako će protivljenje strogim mjerama ove države protiv Katara ili izražavanje solidarnosti sa Katarom biti krivično djelo kažnjivo zatvorskom kaznom od tri do 15 godina i minimalnom globom od 136.000 američkih dolara, bilo da su komentari objavljeni na društvenim mrežama ili u medijima. 

I Saudijska Arabija i Bahrein kriminalizirali su izražavanje solidarnosti sa Katarom.

Khazen navodi kako je odluka o kažnjavanja građana „ogromno kršenje slobode govora i prava na informiranje, što bi moglo imati teške posljedice“.

Novinari Al Jazeere su često na udaru. Egipat je zatvorio novinara Al Jazeere Arabic Mahmouda Husseina, koji je iza rešetaka 185 dana zbog „plasiranja lažnih vijesti i primanja novčanih sredstava od stranih vlasti kako bi okaljao reputaciju države“.

Al Jazeerini novinari Baher Mohamed i Mohamed Fahmy proveli su 437 dana u egipatskom zatvoru, dok je Peter Greste bio pritvoren više od godinu dana.

Izvor: Al Jazeera