HT preuzima Crnogorski Telekom

HT, T-Com
U HT-u kažu da su i dalje zainteresirani i za druge akvizicije u regiji (Marko Lukuni? / Pixsell)

Hrvatski Telekom objavio je u utorak da je potpisao ugovor o kupnji 76,53 posto dionica Crnogorskog Telekoma za 123,5 milijuna eura, čime je preuzeo većinski udio u upravljanju najvećim crnogorskim telekom-operaterom.

Većinski udio u Crnogorskom Telekomu HT-u je prodao Magyar Telekom, također član Deutsche Telekom Grupe, te se zaključenje transakcije očekuje do kraja siječnja, prenosi Fena od hrvatskih medija.

U HT-u smatraju kako svojom prvom velikom regionalnom akvizicijom imaju velike prilike za uspjeh zbog sinergijskih učinaka i dobrog poznavanja tamošnjeg tržišta.

Zainteresirani i za druge akvizicije u regiji

“Sigurno ćemo biti dominantni u fiksnoj telefoniji, u mobilnoj nešto malo slabiji zbog prisustva Telenora”, kažu u HT-u.

Napominju da su i dalje zainteresirani i za druge akvizicije u regiji te dodaju da “ne bi dobili odobrenje dioničara da nisu kredibilni te da nisu u posljednje tri godine ostvarivali dobre rezultate”.

Crnogorski Telekom najveći je telekom-operater u Crnoj Gori. U prvih devet mjeseci 2016. ostvario je 69,4 milijuna eura prihoda, dok je operativna dobit (EBITDA) iznosila 24 milijuna eura.

Krajem rujna 2016. imao je gotovo 370.000 mobilnih korisnika ili 32 posto od ukupnog broja korisnika u Crnoj Gori.

Telekomov 93,6-postotni udio na tržištu

Korisnika u fiksnoj telefoniji Crnogorskog Telekoma ima blizu 140.000, čime ostvaruje 93,6-postotni udio na tržištu.

Taj telekom ima i 73.000 korisnika širokopojasnog interneta, a optičkom mrežom pokriva 53.000 ili 27 posto ukupnog broja kućanstava u Crnoj Gori.

Ulaskom HT-a na tržište Crne Gore otvorit će se vrata tog tržišta i za druge hrvatske kompanije, što je i prilika za promoviranje i izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru, a sve to može imati pozitivan učinak i za hrvatsko gospodarstvo, poručuju iz HT-a.

Izvor: Agencije