Hubble – NASA-in prozor u svemir

Stručnjaci i ljubitelji astronomije, 25 godina uživaju u jedinstvenom pogledu na zvijezde zahvaljujući teleskopu Hubble, koji se smatra jednim od najvećih dostignuća NASA-e.

Fotografije dalekih galaksija i svemira koji se širi znanstvenicima su omogućile bolje razumijevanje prostora i vremena.

Posjetioci njujorškog Times Squarea ove sedmice mogu da posmatraju šta se dešava u dalekom svemiru i to u realnom vremenu zahvaljujući teleskopu Hubble, lansiranom 1990. godine. 

Od lansiranja Hubble je iz orbite, udaljene od Zemlje 540 kilometara, poslao više od 1,2 miliona fotografija.

Teleskop kruži iznad Zemljine atmosferske sumaglice i njegova preciznost može da se uporedi sa posmatranjem svitaca u Japanu sa istočne obale Sjeverne Amerike.

Pomoću Hubblea, naučnici su dobili najtačniji uvid u planete našeg Solarnog sistema, prvi put identificirali planete van njega i došli korak bliže utvrđivanju veličine svemira.

Amber Straughn, astrofizičarka NASA-e, kazala je: “Zahvaljujući fotografijama dalekog svemira, sada znamo da postoji otprilike dvjesto milijardi galaksija i da svaka od njih ima stotine milijardi zvijezda.”

Promjene u svemiru

Teleskop je omogućio i zapanjujuća otkrića o promjenama u svemiru, čak i onim koje se odvijaju trinaest milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

“Galaksije ne samo da se udaljavaju jedna od druge, nego ubrzavaju. To nam govori da je svemir ispunjen misterioznom energijom, koju astronomi nazivaju tamna energija”, pojasnila je Straughn.

Hubble je jedini teleskop koji astronauti servisiraju u orbiti. Godine 1993. otkrivena je velika pukotina u njegovom najvećem ogledalu, zbog čega se mislilo da je postao beskoristan.

Ali NASA je poslala tim koji je popravio kvar.

Očekuje se da će Hubble biti u funkciji još najmanje nekoliko godina. Stotinu puta moćniji teleskop Webb, trebao bi da bude lansiran 2018.

Straughn je rekla: “Nadamo se da će Webb i Hubble istovremeno biti u funkciji. To bi nam otvorilo potpuno novi prozor u svemir.”

Prozor koji će naučnicima omogućiti da otkriju svjetove za koje još ne znamo.

Izvor: Al Jazeera