Oglasi

Hugo Chavez se postepeno oporavlja

Proces oporavka predsjednika Venecuele zahtijeva izvjesno vrijeme zbog složenosti obavljenog zahvata, tokom kojeg je trebalo zaustaviti krvarenje.
Pristalice Huge Chaveza ispisuju poruke za ozdravljenje na gigantskom platnu u KarakasuReuters

Vitalne funkcije predsjednika Venecuele Huge Chaveza postepeno se vraćaju u normalu, ali će mu za potpuni oporavak trebati još vremena zbog komplikacija koje su se pojavile tokom operacije, kojoj je u utorak bio podvrgnut na Kubi radi liječenja kancera, rečeno je u četvrtak u službenom saopćenju.

"Pacijent se postepeno oporavlja i njegove vitalne funkcije se vraćaju u normalu. No, taj proces oporavka zahtijeva izvjesno vrijeme zbog složenosti obavljenog zahvata, tokom kojeg je trebalo zaustaviti krvarenje",  kaže se u saopćenju, kojeg  je pročitao ministar informiranja Venecuele Ernesto Villegas.

"Prepisat će mu se specifični dodatni lijekovi" u svrhu "potpunog oporavka", dodao je ministar u izjavi koju su prenijeli državni mediji.

Odlazak sa oprezom

Predsjednik Venecuele (58) u utorak je operiran na Kubi, četvrti put otkako mu je u junu 2011. dijagnosticiran kancer u predjelu zdjelice, izvijestile su vlasti u utorak navečer, dodavši da će Chavezov oporavak trajati "nekoliko dana".

Chavez koji je 7. oktobra ponovo izabran za predsjednika Venezuele, petog izvoznika nafte u svijetu, 10. januara treba službeno preuzeti svoj treći šestogodišnji predsjednički mandat.

Prije odlaska na operaciju, Chavez  je kao službenog kandidata na prijevremenim izborima istakao svog potpredsjednika Nicolasa Madura u slučaju da on ne bude u stanju obavljati svoju dužnost.

Nikad prije Chavez nije postupao s takvim oprezom. Prema Ustavu, ako predsjednik ne bi bio u stanju preuzeti novi šestogodišnji mandat, morali bi se održati novi izbori u roku od 30 dana.

Izvor: Agencije