Humanitarci: Assad kontrolira UN u Siriji

UN-ova podjela pomoći je pod pritiskom Vlade u Damasku, tvrde 73 humanitarne grupe (Al Jazeera)

Više od 70 humanitarnih grupa obustavilo je razmjenu informacija s Ujedinjenim narodima u Siriji, optužujući svjetsku organizaciju da se nalazi pod utjecajem vlade predsjednika Bashara al-Assada.

U oštrom pismu UN-u u četvrtak, 73 grupe su objavile povlačenje iz ključnog mehanizma dijeljenja informacija o Siriji (WoS).

Osim obustave učešća u programu, gdje grupe dijele informacije o pomoći u pružanju humanitarne pomoći širom Sirije, potpisnici pisma su zatražili transparentnu istragu o “političkom utjecaju koje Sirijska vlada ima nad humanitarnim djelatnicima”.

UN optužuju da tolerira uplitanje Sirijske vlade u dostavu humanitarne pomoći, koja ne dozvoljava dostavu pomoći područjima pod kontrolom pobunjenika, oduzima medicinsku pomoć iz konvoja i marginalizira humanitarne radnike zbog političkih razloga, navodi se u pismu dostavljenom Al Jazeeri.

‘UN kriv poput Assada’

Dužnosnici UN-a u Siriji su svjesni situacije i šute, navodi se u pismu.

“Ove namjerne manipulacije Sirijske vlade odvijaju se uz odobrenje UN-a, zbog čega sve više ljudi u Siriji pati.”

Među potpisnicima pisma su Američko ljekarsko društvo (SAMS) i sirijska Civila odbrana, poznata pod imenom bijeli šljemovi.

“UN je glavni krivac i oni su odgovorni kao i režim Bashara al-Assada”, kazao je za Al Jazeeru  Zaher Sahloul, predsjednik SAMS-a.

Sahloul je rekao da je UN-ova Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), koja nadgleda rad nevladinih organizacija na terenu, izložena pritisku Sirijske vlade, kada je riječ o raspodjeli zaliha pomoći i donatorskih sredstava kroz mehanizam WoS-a.

Odgovor UN-a

“Sirijska vlada pokušava ograničiti sredstva za opkoljena područja… Žele ih prisiliti na predaju”, rekao je on i dodao da UN-ove agencije znaju za ove taktike, ali da ne rade ništa na tome.

Odgovarajući na zajendičko pismo, Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, rekao je u televizijskom saopćenju u četvrtak da su aktivnosti UN-a u Siriji transparentni.

“Sve je popisano. Dobrodošla je svaka kontrola našeg humanitarnog rada u Siriji. Želimo i dalje raditi i dostaviti što više pomoći sirijskom narodu”, rekao je on.

Shihab Rattansi, reporter Al Jazeere, izvještava kako UN priznaje pragmatičan pristup u svom djelovanju u Siriji.

Prije nekoliko dana britanski Guardian je pisao o milionskim ugovorima koje je UN dodijelio Assadovom režimu.

Izvor: Al Jazeera