Humanitarci: Bugarska zlostavlja izbjeglice

U izvještaju Oxfama su navedeni brojni slučajevi policijskih premlaćivanja izbjeglica i iznuda (EPA)

U najnovijem izvještaju britanske humanitarne organizacije Oxfam, bugarske vlasti su optužene za brutalnost prema izbjeglicama.

U izvještaju su navedeni brojni slučajevi policijskih premlaćivanja i iznuda, prikupljeni na osnovu iskaza izbjeglica koje su iz Bugarske prolazile kroz Srbiju.

Mnoge izbjeglice su se, umjesto da putuju iz Turske preko mora ka grčkim otocima, odlučivale da putuju preko Balkana.

Bugarska Vlada još nije odgovorila na ove optužbe, prenosi Srna.

Put za Evropu

Stotine hiljada izbjeglica i migranata, većinom iz Sirije, Afrike i Afganistana, tokom posljednjih nekoliko mjeseci probijale su se iz Turske na Balkan, kako bi došle do Njemačke, Švedske i drugih država Evropske unije.

Beogradski centar za ljudska prava, pod pokroviteljstvom Oxfama, sačinio je ovaj izvještaj, koji ukazuje na opasnosti koje čekaju izbjeglice u blizini tursko-bugarske granice, kao i koje mogu imati kada pokušaju preći na teritoriju Srbije.

U izvještaju su detaljno opisani slučajevi da bugarski policajci vrše iznude, ili primjenjuju fizičko nasilje nad izbjeglicama, koristeći i policijske pse, prenosi BBC.

Izvještaji su zasnovani na razgovorima s više od 100 izbjeglica, koje su tokom tri dana u oktobru iz Bugarske stigle u srbijanski pogranični grad Dimitrovgrad.

Izvor: Agencije