Humanitarci protiv zaustavljanja migracija

Evropska unija je nedavno najavila novi partnerski okvir za migracije (AP)

Stotinjak nevladinih organizacija zatražilo je od europskih zemalja da ne pristanu na to da glavni cilj vanjske politike Europske unije odsad bude poticanje zemalja trećeg svijeta, osobito afričkih, kako bi se spriječio priljev izbjeglica prema Europi.

U pozivu koji su, među ostalima, potpisali Oxfam, Human Rights Watch i Amnesty International, potpisnice izražavaju “veliku zabrinutost” zbog nakane Europske komisije da dogovori “paktove” s afričkim državama, uvjetujući pomoć EU-a rezultatima u zaustavljanju migranata i izbjeglica.

“Takav bi potez mogao rezultirati vanjskom politikom koja će imati samo jedan cilj – zaustaviti migraciju nauštrb europske vjerodostojnosti i s negativnim učinkom na obranu temeljnih ljudskih prava”, piše u njihovu apelu.

Potpisnici aludiraju na nedavnu odluku Liječnika bez granica, koji su odbili financiranje EU-a i zemalja članica, želeći na taj način osuditi “sramotnu” migracijsku politiku bloka.

‘Prilagođeni paktovi’ kao rješenje

Komisija je početkom lipnja najavila nov partnerski okvir za migracije – snažniju suradnju s trećim zemljama radi boljeg upravljanja migracijama.

“Migracijski pritisak je novo normalno stanje za EU i partnerske zemlje te je dio veće globalne krize raseljavanja. Da bi se zajednički pristupilo problemu na smislen način, potreban je koordiniraniji, sustavniji i strukturiraniji pristup, koji će odgovarati interesima EU-a i njegovih partnera”, navela je EK na svojim internetskim stranicama.

Obnovljeno partnerstvo s trećim zemljama bit će u obliku “prilagođenih paktova”, koji će se pripremati u skladu sa stanjem i potrebama svake partnerske zemlje, ovisno o tome je li riječ o zemlji porijekla, tranzitnoj zemlji ili zemlji koja ugošćuje mnogo raseljenih osoba.

Kratkoročno će EK sklopiti paktove s Jordanom i Libanonom te raditi na dogovaranju paktova s Nigerom, Nigerijom, Senegalom, Malijem i Etiopijom i istovremeno pojačati aktivnosti s Tunisom i Libijom, ističe Bruxelles.

Izvor: Agencije