Humanitarna pomoć stiže u CAR

Članovi prve misije Ujedinjenih naroda u dijelu Centralnoafričke Republike pod kontrolom pobunjenika nazvali su situaciju na terenu očajnom.

Borci su prošle sedmice, na pregovorima u Gabonu, pristali na mirovni sporazum sa Vladom.

Dopisnik Al Jazeere Andrew Simmons posjetio je grad Bria, u koji je humanitarna pomoć tek počela stizati.

Duboko u području pod kontrolom pobunjenika, prva humanitarna pomoć od izbijanja sukoba stiže u Briju. Primirje možda jeste na snazi, ali sumnja i strah još su prisutni.

Pobunjenici u vladi jedinstva

Pobunjenici su istakli državnu zastavu. Seleka, savez pobunjeničkih pokreta koji su se ranije borili jedan protiv drugog, sada je dio Vlade jedinstva.

Djeca su uzbuđena zbog dolaska prvih stranaca u više od mjesec dana, dok su odrasli zamišljeni i uplašeni. Ne žele govoriti za medije bez dozvole pobunjenika.

Mnoge prodavnice su zatvorene. Gotovo ništa se ne prodaje.

Pobunjenici su građanima oduzeli većinu vozila i zaliha goriva, koje je trenutno četiri puta skuplje nego inače.

Mali tim Ujedinjenih naroda susreo se sa jednim od komandanata Seleke, pobunjeničkim borcem koji danas nosi uniformu oduzetu poraženoj vojsci.

“Kad dođe do sukoba oružanih grupa, narod je taj koji pati. Dozvolit ćemo ulazak svim organizacijama koje žele doći i pomoći stanovništvu”, kaže komandant Christian Narkoyo-Djouma.

Opustošena država

Uredi Vlade nisu jedini opustošeni. Napadnute su kuće, prodavnice i farme. Samo iz ovog područja pobjegle su 24.000 ljudi.

U glavnoj bolnici u Briji pacijenti s blažim povredama čekaju ispred.

Nakon napada pobunjenika jedan ljekar je svima ponudio besplatne preglede i lijekove, nadajući se da će spriječiti pljačku. Uspio je, ali zaliha lijekova potpuno je potrošena.

A ovo je jedna od posljedica: žena koja je HIV pozitivna u kritičnom je stanju. Bez lijekova, ljekari ništa ne mogu učiniti.

“Kao što možete vidjeti, ova pacijentica je u kritičnom stanju. Sumnjam da će preživjeti večer”,kazala je Shannon Strother, koordinatorica UNICEF-a

Teško je zamisliti da se nedaleko odavde nalaze rudnici dijamanata. Poput ostatka zemlje, i oni su u lošem stanju.

Pobunjeničke grupe odbijaju napustiti osvojenu teritoriju prije dolaska međunarodnih mirovnih snaga.

Izvor: Al Jazeera